Arbetsmiljö

Den osynliga gasen gör 500 sjuka varje år

Det luktar inte, syns inte och smakar ingenting. Men radon kan orsaka lungcancer. <br/<– Risken ökar om du utsätts för höga halter under lång tid, säger Göran Pershagen, professor vid Institutet för miljömedicin på Karolinska institutet.

Publicerad

Runt 500 lungcancerfall per år bedöms vara orsakade av radon i bostäder. Var tionde av de drabbade har aldrig varit rökare. För en ickerökare som utsätts för 100 becquerel radon per kubikmeter är livstidsrisken för att drabbas drygt en halv procent.

– Om personen utsätts för 200 becquerel ökar risken med 0,1 procent. Det är fortfarande en jättelåg risk, men en förhöjd sådan, säger Göran Pershagen.

De nära 2 900 bequerel som uppmätts i kulturskolans lokaler i Östersund är ett väldigt högt värde konstaterar Göran Pershagen. Men han säger samtidigt att hänsyn måste tas till hur lång tid personerna vistats i lokalerna. Mätningar måste också göras över lång tid för att säkerställa att det inte rör sig om ett tillfälligt högt värde som beror på att lokalerna stått ovädrade länge.

Enligt den medicinska expertisen är lungcancer den enda kända hälsorisken med radon.

– Doserna blir högst i lungan. Men för ett enskilt lungcancerfall går det aldrig att säga vad som är orsaken. Sjukdomen finns även hos icke­rökare och dem som inte vistats i lokaler med höga radonhalter.

Radon är en gas som sönderfaller till radioaktiva partiklar, radondöttrar. Om du andas in radonhaltig luft fastnar radondöttrarna i luftvägarna. Strålningen från dem kan skada cellerna i lungorna och leda till lungcancer. Det tar mellan 15 och 40 år innan de första symtomen kommer.

Nu sänks gränsvärdet

Den 1 juli kommer Arbetsmiljöverket ut med en ny föreskrift om hygieniska gränsvärden.

I den har gränsvärdet för radon sänkts från 400 bequerel per kubikmeter luft till 200 på arbetsplatser ovan jord. I offentliga lokaler ligger gränsvärdet redan på 200 bequerel per kubikmeter luft. Radon i hus kan komma från marken, byggnadsmaterialet eller i sällsynta fall hushållsvattnet från enskilda brunnar.

Radonhalterna i inomhusmiljöer bör kontrolleras ofta i till exempel skolor och förskolor. Men det är bara vid bergarbete som det finns krav på kontroll av radonhalten.

Några andra direkta krav på att man måste göra radonmätningar på arbetsplatser finns inte. Däremot ska mätningar göras om det finns misstankar om höga halter. De ska normalt göras mellan den?1 oktober och 30 april, under en period av minst två månader.