Arbetsmiljö

”Man måste vara här tidigt för att få en bra plats”

Redan 2014 lyfte Värmdö kommuns huvudskyddsombud, Katarina Magnusson, problemen med det aktivitetsbaserade kontoret. Hon talade då om medarbetare som grät efter flytten.Tre år senare är hon fortfarande kritisk. Och även om kommunen tagit till sig av kritiken fortsätter förändringarna mot ett aktivitetsbaserat arbetssätt.

Publicerad

– Problemet är att du måste vara här tidigt på morgonen för att få en bra plats och det går inte om du måste lämna barn eller har ett möte. Det uppstår en frustration, säger Katarina Magnusson.

Hon tycker att det är ett problem att man genomför två stora förändringar samtidigt. För det är inte bara beläggningsgraden som ska öka, den är redan 75 procent, utan Värmdö kommun genomgår samtidigt ett stort teknikskifte där bland annat alla fakturor ska skannas.

Katarina Magnusson säger att medarbetarna inte blandar sig över avdelningarna utan sätter sig med sina arbetskamrater.

– Det är mycket muntlig information som man missar om man inte sitter tillsammans. Och man mejlar inte varandra för att fråga hur helgen varit. Det finns inte heller plats för sådana som har svårt med koncentrationen, säger hon.

Magnus Brattgård, som är chef för serviceavdelningen på kommunen, tycker att lösningen fungerade för fem år sedan, men eftersom de blivit fler medarbetare sen dess måste man tänka om.

– När vi 2012 började införa delvis aktivitetsbaserade flexkontor hade vi inte gjort hemläxan. Nu tar vi ett nytt steg och inför bättre ventilation och större samtalsrum. Vi har inte gjort någon stor utvärdering men har samlat erfarenheter under våra arbetsplatsträffar, säger han.

I slutet av november fattade kommunstyrelsen beslut om att låta utreda hur det nya kontoret för omsorgs- och välfärdssektorn ska utformas.

– Det är väldigt viktigt för arbetsgivaren i dag att jobba med sina lokaler. Det gäller att få ut det mest kreativa och produktiva ur miljön och inte stirra sig blind på huvuden per kvadrat­meter, säger han. Ninni Dickson

Finanslivs undersökning visar på missnöje

• 60 procent av dem som svarade på tidningen Finanslivs enkät om aktivitetsbaserade kontor tycker att de gör arbetsmiljön sämre, medan 20 procent tycker att den förbättras. I motsvarande undersökning för två år sedan var det färre än hälften, 46 procent, som tyckte att arbetsmiljön blev sämre i aktivitetsbaserade kontor. Kritiken handlar främst om tre faktorer: ergonomin, svårigheten att hitta en sittplats och att man inte kan sitta med sina kolleger.

Finanslivs undersökning om aktivitetsbaserade kontor genomfördes under två veckor i juni. Enkäten gick ut till 3 000 slumpvis utvalda medlemmar i Finansförbundet och Facket för försäkring och finans, FTF. 658 personer svarade, varav 86 procent kvinnor. De största arbetsgivarna bland de som svarade är Handelsbanken, Swedbank, Nordea, Länsförsäkringar och Folksam.