Lampan som talar om när du är upptagen

2018-08-10 00:00 Karin Myrén  
Många av ABB:s anställda runt om i världen sitter i öppna kontorslandskap. Med en varningslampa kan kolleger lättare se om personen inte vill bli störd.

EFFEKTIVITET. 450 kontorsanställda på ABB har testat en lampa vid sin arbetsplats i kontorslandskapet. Lampan styrs av arbetsbelastningen och visar för kollegerna när personen är upptagen och när det går bra att störa.

Resultatet blev en halvering av antalet avbrott i jobbet.

”Upptagen”, ”Vänta”, ”Stig in” – så stod det stod på panelen utanför många arbetsrum förr. Först när den gröna stig-in-lampan lyste gick det bra att komma in och framföra sitt ärende. Nu har den gamla upptagetlampan återuppstått och flyttat ut i kontorslandskapet.

I dagens öppna kontorsmiljöer upplever många att det är ett stort problem att kolleger kan komma och störa när som helst, och det är bakgrunden till att systemet Flowlight tagits fram. Där talar en lampa tydligt om för omgivningen när det passar att störa och när det inte passar. Lampan sitter vid arbetsplatsen och styrs av ett datorprogram som känner av hur koncentrerad medarbetaren är utifrån tangenttryck och musrörelser. Även Skypesamtal och möten in­bokade i kalendern registreras. När medarbetaren är som mest upptagen lyser lampan röd under 45 minuter och när det är fritt fram att störa lyser den grön. När ingen är på plats lyser den gul.

– Särskilt i öppna kontorslandskap upplever folk mer störningar och det här kan hjälpa till att minska den stressen och öka välbefinnandet på jobbet, berättade datorforskaren Thomas Fritz på Zürichs universitet, när Sveriges Radio besökte arbetsplatsen.

När 450 personer på ABB-kontor i tolv länder testade lampan minskade avbrotten från kollegor med 46 procent vilket ledde till att effektiviteten ökade, enligt Thomas Fritz som gjorde utvärderingen av lamporna.

Karin Myrén

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Kampen

Arbetsmiljö