Arbetsmiljö

Malmö stad sänker stressen med grönska

”När vi sitter ute tänker vi friare och får lättare att vara kreativa”, säger Ulrika Hybrant som arbetar alltmer utom­hus tillsammans med kolleger inom kulturförvaltningen i Malmö stad. Foto: Daniel Nilsson
Patrik Grahn, professor vid Sveriges lantbruks­universitet. Foto: Julio Gonzalez

NATURLIGT. En kort lunchpromenad eller arbete utomhus ger minskad stress, bättre nattsömn och koncentration samt motverkar psykisk ohälsa. Malmö stad arbetar aktivt med att kommun­anställda ska kunna flytta ut kontoret.

Publicerad

Att vistas utomhus har många gynnsamma effekter för hälsan. I projektet Stick ut i Malmö utforskas olika sätt att underlätta arbete utomhus. Personal på bland annat kulturförvaltningen förlägger mer av kontorstiden ute för minskad stress, ökad återhämtning, kreativitet och problemlösning.

Ulrika Hybrant på Kirsebergs fritids- och kulturhus säger att hon numera tar de flesta telefonsamtalen utomhus. Arbetsplatsen använder sig också av promenadmöten.

– Fem minuter från kontoret finns en park med en slinga på en kilometer. Där tar vi våra snabba möten och antecknar i telefonen. Det märks att tankebanorna öppnas upp när vi är ute.

Vid längre planeringsmöten slår de sig ned på parkbänkarna utanför. De har tillgång till ett trådlöst nätverk och ska på sikt börja använda trådlösa laddare för datorer och telefoner. Fler tekniska lösningar ska göra det lättare att visa presentationer utomhus.

Läs också - Expertfrågan:

– Visst kan papper blåsa iväg, och är det kyligt får man klä på sig. Men det är verkligen inte svårt att jobba utomhus. Ofta finns det en mental barriär som gör att vi inte tar oss ut. Det finns en uppfattning att riktigt arbete sker vid ett skrivbord.

Före och efter varje arbetspass utomhus gör hon och kollegerna anteckningar om hur kreativiteten, produktiviteten och stressnivån påverkas.

– Vi kommer tillbaka till kontoret fyllda av energi och med ett större fokus. Det blir mer produktivt. Jag känner mig mindre stressad, lugnare och mer samlad när jag har varit utomhus, säger Ulrika Hybrant.

Hon menar att det är viktigt att ha en ledning som förstår vikten av att ge medarbetarna möjlighet till utevistelse.

– Min chef är otroligt positivt inställd till detta. Det är väldigt viktigt att ledningen visar att det är okej. Ingen som sitter ute och arbetar ska behöva höra ”här sitter du och gottar dig”.

Inom forskningen är utomhuskontor en växande trend, en viktig utveckling mot fler hälsofrämjande arbetsmiljöer och ett mer hållbart arbetsliv.

– Bara att se en viss typ av grönska sänker stressen. En lunchpromenad på 20 minuter mitt på dagen ger verkligen effekt. Det handlar om att inte sitta med matpaketet i knäet utan ta sig ut och sträcka på benen, säger Patrik Grahn, professor vid Sveriges lantbruksuniversitet.

Redan på 1980-talet publicerades en studie i den vetenskapliga tidskriften Science som visade att utsikt över grönska från sjukhussängen ledde till att kroppen läkte snabbare.

– Genom våra förfäder har vi utvecklat en mekanism som gör att stressvärden går ner när vi blickar ut över ett ljust naturområde, för­klarar Patrik Grahn.

Människan är mest anpassad till en naturmiljö. Det gör att återhämtningen blir sämre i städer än i naturen. Patrik Grahn leder en grupp forskare som undersöker samband mellan utemiljöer och hälsa. De har genomfört en studie bland anställda på Karolinska Institutet. Resultaten visar att bara möjligheten att se grönska genom fönstret på arbetsplatsen och möjlighet att ta ut en stol och sätta sig har betydelse. Det ger bättre nattsömn, koncentration samt motverkar stress och psykisk ohälsa.

– Det finns också studier av campusområden där det verkar finnas ett tydligt samband mellan innovationsfrekvens, forskningskvalitet och hur mycket grönska det finns på universitetsområdet, säger Patrik Grahn.

Så får du in mer grönska i tillvaron på jobbet

• Dagsljusintag är viktigt. Arbeta nära fönster för att få till­gång till ljus och grönska. Ha mötesrum med utsikt över växtlighet så blir samtalen bättre.

• Ta en paus och gå ut 20 minuter mitt på dagen till ett grönområde där det inte finns buller. Det ger bättre återhämtningsförmåga och beslutsförmåga.

• Se till att ha tillgång till trådlöst nätverk och trådlösa laddare för datorer och telefoner som möjliggör arbete utomhus.

• Sätt upp sol- och vindskydd vid sitt­platser ute. Ha filtar och regnskydd tillgängliga.

• Välj att promenera eller cykla till jobbet. Buss, tunnelbana och bilåkning ökar stressen.

Källa: Stick ut-projektet, Malmö stad och Patrik Grahn, SLU