Lärarfack om skolöppning: ”En lättnadens suck”

2020-05-29 14:37 TT  
Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand. Foto: TT-Bild

CORONAVIRUS. I höst kan gymnasieelever och studenter vid högskolor undervisas på plats igen. Och redan från mitten av juni kan det bli sommarundervisning – Det är nog många lärare som drar en lättnadens suck nu, säger Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand.

Hon nämner en färsk undersökning som visar att 86 procent av tillfrågade gymnasielärare och 90 procent av dito komvuxlärare tycker att det varit mycket svårare att undervisa eleverna denna distans-vår.

Johanna Jaara Åstrand säger också att dagens lättnad blandas med viss oro inför hösten. Vårens distansundervisning går inte spårlöst förbi.

– Ekonomin är extremt pressad, men resursbehoven kommer att ha ökat både vad gäller undervisning och den psykosociala hälsan bland eleverna. Lärarna i gymnasieskola och komvux är också smärtsamt medvetna om hur situationen varit för grundskollärarna denna vår.

Läs mer: Lärare kritiska mot bristande smittskydd

Hon syftar på att många grundskollärare haft ovanligt många elever hemma längre perioder, med dubbelarbete för lärarna som följd.

– Jag hoppas verkligen att man kan ge de resurser som behövs under hösten, och ta höjd för de behov vi behövt skjuta framför oss, säger Johanna Jaara Åstrand.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen

Kampen

Arbetsmiljö