Kraftigt ökad smitta i äldreomsorgen i Gällivare

2020-06-17 14:22 TT  
SMITTSPRIDNING I GÄLLIVARE. Många anställda inom äldreomsorgen är sjuka. Även LKAB har drabbats och valt att stänga ett verk då företaget haft 60 misstänka fall av covid-19 bland sjukskriven personal. Foto: Terje Bendiksby/NTB/TT

CORONAVIRUS. Enligt Gällivare kommuns webbplats har smittspridningen av Covid-19 ökat kraftigt inom äldreomsorgen. Situationen förvärras av att många anställda inom äldreomsorgen är sjuka. Även LKAB har drabbats och valt att stänga ett verk.

"Inom de kommunala vård- och omsorgsverksamheterna fortsätter kurvan att stiga uppåt och vi har nu 39 brukare med misstänkt Covid- 19, en stor ökning från förra veckan. Ytterligare ett dödsfall har rapporterats", skriver kommunen.

Av en graf framgår att antalet smittade personer med hemtjänst eller med lägenhet på äldreboende är lika högt som det var vid påsktid. Efter påsk sjönk antalet, men har stigit brant under juni månad.

"Socialförvaltningen har sedan en tid tillbaka vidtagit förstärkta skyddsåtgärder för att skydda brukarna mot smitta, men om inte alla i samhället gemensamt sluter upp bakom de restriktioner och anvisningar som Folkhälsomyndigheten utfärdat är vi snart tillbaka på samma höga nivå som vi upplevde under påskhelgen", skriver kommunen.

Läs mer: När coronan kom till Kiruna

Gällivare kommun har inte förändrat arbetssätt inom äldreomsorgen efter onsdagens besked om smittspridning i kommunen.

− Inte precis i stunden, säger Anna-Lena Niemi, kommunens avdelningschef för vård och omsorg, till TT.

Det finns flera misstänkta fall av coronasmitta inom äldreomsorgen i kommunen, berättar Anna-Lena Niemi. Hon kan däremot inte berätta om det finns några konstaterade fall av covid-19 på onsdagen.

60 misstänka fall på LKAB

Enligt Stefan Nieminen har LKAB valt att stänga ett av sina verk då de hade 60 misstänka fall av covid-19 bland sjukskriven personal.

Kommunen har även meddelat att de under dagen kommer vända sig till Länstrafiken i Norrbotten och vädja till dem att stoppa resandet till och från Gällivare. Det är en unik åtgärd, säger Stefan Nieminen, kommunikationsansvarig vid krisledningsgruppen på Gällivare kommun.

Läs mer: Vårdens skyddsutrustning inspekteras virtuellt

Men ännu har inte några kontakter tagits, Länstrafiken Norrbotten uppger att man försökt nå kommunen i ärendet – utan framgång.

− Vi har tyvärr inget besked att ge. Vi har inte fått kontakt med dem än. Jag väntar på det samtalet, säger Helena Persson, trafikchef på Länstrafiken Norrbotten, till TT.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen

Kampen