Kommuner hindrades att beställa coronaskydd

2020-06-18 11:11 TT  
Enligt Ekot fick flera svenska kommuner under coronapandemin inte beställa skyddsutrustning från flera leverantörer. Foto: Johan Nilsson/TT

CORONAVIRUS. Flera svenska kommuner uppger att de under coronapandemin inte fått beställa skyddsutrustning från flera leverantörer, eftersom regionerna skulle prioriteras. Det rapporterar Ekot.

Enligt Ekot handlar det bland annat om kommuner i Dalarnas län och i Stockholms län. Kommunerna, som har hand om äldreomsorgen, ska ha fått besked om att allt skulle gå till regionerna, som har hand om sjukvården. Även kommuner i Sörmlands län drabbades.

– Vi blev ju fly förbannade. Man drar undan benen för oss, att vi inte ska ha något skyddsmaterial, att det bara ska vara till regionen, säger Tarja Viitanen, medicinskt ansvarig sjuksköterska i Nyköping, till Ekot.

Läs mer: Kommuner fick undermålig skyddsutrustning

Enligt Ekot har en av leverantörerna, Apotekstjänst AB, sedan början av april spärrat så kallade coronaprodukter för andra än regionerna. Denna spärr ska ha gjorts av Varuförsörjningen, ett samarbete mellan regionerna Dalarna, Västmanland, Sörmland, Uppsala och Örebro.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen

Kampen

Arbetsmiljö