Kommuner fick undermålig skyddsutrustning

2020-05-19 10:05 TT  
Miljontals munskydd anländer till Tyskland. Leveranser till svenska kommuner har vid ett flertal tillfällen visat sig innehålla undermåliga produkter. Foto: Jens Meyer/AP/TT

CORONAVIRUS. Skyddsutrustning som flera svenska kommuner under coronakrisen beställt har vid flera tillfällen visat sig vara felaktig eller undermålig, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Handsprit, munskydd och andningsmasker är de vanligaste produkterna som inte varit helt korrekta när de levererats, men alla kommuner uppger att produkterna inte använts i vård och omsorg innan felen hann upptäckas.

I bland annat Västervik var underkända andningsmasker nära att användas inom äldreomsorgen. Men ett test visade att något var fel på maskerna.

– Produkterna har varit rätt märkta med CE-märkning bland annat. Förpackningarna likaså, de var fint förpackade. Men jag är väldigt glad att vi gjorde bedömningen att skicka på test, säger Richard Brown, brandmästare i Västerviks kommun, som fick skicka tillbaka 12 000 andningsmasker.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Kampen

Arbetsmiljö