Kommunal: För sent besked om andningsskydd

2021-05-10 11:40 Tiina Demargne  
Kommunals förbundsordförande Tobias Baudin. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

CORONAPANDEMIN. De skärpta reglerna för skyddsutrustning och rekommendationen om andningsskydd för arbetet i hemmet kommer för sent, enligt Kommunal. – Det här skulle man ha gjort för över ett år sedan, säger förbundsordförande Tobias Baudin, till Ekot.

– Det är definitivt för sent, säger Tobias Baudin och menar att fackförbundet gjort vad det kunnat när det gäller krav på bättre skyddsutrustning:

– Vi har lagt 50 skyddsombudsstopp under våren, egentligen uteslutande kring den här frågan. Normalt lägger vi noll stopp. Om man inte lyssnar på skyddsombudsstoppen, då vet jag inte vad som skulle ha fått Arbetsmiljöverket att lyssna, säger han vidare till Ekot.

Läs mer: Kommunal: Riktlinjerna var som en djungel

Enligt Arbetsmiljöverkets uppdaterade riktlinjer, som meddelades den 7 maj, ska nu andningsskydd och visir användas vid arbete i hem när personer har misstänkt eller konstaterad covid-19.

Läs mer: ”Mota bort coronaviruset med god ventilation”

– Hur lång tid man vistas i ett rum tillsammans med andra personer påverkar också smittorisken. Ju längre tid man vistas i samma rum som en smittad person, desto större risk för att man blir smittad, säger Fredrik Haux, sakkunnig handläggare inom inomhusmiljö vid Arbetsmiljöverket, i ett pressmeddelande.

Läs mer: ”Risk för övertro på god ventilation”

Arbetsmiljöverkets tidigare riktlinjer under coronapandemin har uppmanat till användning av munskydd och visir. Men nu är kunskapsunderlaget bättre, enligt myndigheten.

Andningsskydd är utrustat med ett filter som filtrerar mindre partiklar och skyddar bättre mot skadliga ämnen och partiklar i inandningsluften, jämfört med munskydd.

Tiina Demargne

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen

Kampen

Arbetsmiljö