Arbetsmiljö

Kommunal: För sent besked om andningsskydd

Kommunals förbundsordförande Tobias Baudin. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

CORONAPANDEMIN. De skärpta reglerna för skyddsutrustning och rekommendationen om andningsskydd för arbetet i hemmet kommer för sent, enligt Kommunal. – Det här skulle man ha gjort för över ett år sedan, säger förbundsordförande Tobias Baudin, till Ekot.

Publicerad

– Det är definitivt för sent, säger Tobias Baudin och menar att fackförbundet gjort vad det kunnat när det gäller krav på bättre skyddsutrustning:

– Vi har lagt 50 skyddsombudsstopp under våren, egentligen uteslutande kring den här frågan. Normalt lägger vi noll stopp. Om man inte lyssnar på skyddsombudsstoppen, då vet jag inte vad som skulle ha fått Arbetsmiljöverket att lyssna, säger han vidare till Ekot.

Enligt Arbetsmiljöverkets uppdaterade riktlinjer, som meddelades den 7 maj, ska nu andningsskydd och visir användas vid arbete i hem när personer har misstänkt eller konstaterad covid-19.

– Hur lång tid man vistas i ett rum tillsammans med andra personer påverkar också smittorisken. Ju längre tid man vistas i samma rum som en smittad person, desto större risk för att man blir smittad, säger Fredrik Haux, sakkunnig handläggare inom inomhusmiljö vid Arbetsmiljöverket, i ett pressmeddelande.

Arbetsmiljöverkets tidigare riktlinjer under coronapandemin har uppmanat till användning av munskydd och visir. Men nu är kunskapsunderlaget bättre, enligt myndigheten.

Andningsskydd är utrustat med ett filter som filtrerar mindre partiklar och skyddar bättre mot skadliga ämnen och partiklar i inandningsluften, jämfört med munskydd.