Jönköpings busstrafik skyddsstoppad

2020-04-28 14:01 TT  
Busstrafiken i Jönköping stoppades vid lunchtid. Foto: Ali Lorestani / TT

CORONAVIRUS. Busstrafiken i Jönköping stannade vid lunchtid på tisdagen. Anledningen är att fackförbundet Kommunal lagt ett skyddsstopp på grund av smittorisken för chaufförerna.

Kommunal och bussföretaget Keolis har under en tid försökt hitta en lösning, men har inte lyckats komma överens med Jönköpings länstrafik.

– Vi och arbetsgivaren är jätteöverens. Så det är länsbolaget som är problemet, säger Michael Lundgren, Kommunals skyddsombud på Keolis, till TT.

Det innebär att all stadstrafik i Jönköping stoppades klockan 12.

Busschaufförerna kräver bland annat att biljettförsäljningen ombord ska stoppas och att det ska vara förbjudet att gå nära chauffören.

Läs mer: ”Uppsägning om vi använder munskydd”

Att resenärerna sedan en tid inte längre får gå på via framdörren löser inte problemet med smittorisken, påpekar Michael Lundgren.

– Resenärerna måste ju ändå komma fram för att köpa biljett, antingen med kontanter eller kort.

– Det innebär en risk att vi blir smittade eller att vi smittar resenären.

Enligt Lundgren är det oklart hur länge stoppet kan komma att pågå.

– Vi väntar på att Arbetsmiljöverket och arbetsgivaren ska kontakta oss. Det ska väl komma en inspektör och titta på läget, säger han.

– Men arbetsgivaren vill förstås få i gång trafiken så snabbt som möjligt.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen

Kampen

Arbetsmiljö