Jusek vill stoppa kränkningar mot myndigheter

2018-05-14 12:15 Mikael Kindbom  

Fackförbundet Jusek vill kriminalisera kränkande eller otillbörliga mail och andra kontakter med myndigheter. ”Tonläget i kommunikationen med myndigheter och deras anställda är ibland oacceptabelt hård och förolämpande” skriver Jusek i ett debattinlägg i DN.

Bakgrunden till förslaget är en färsk rapport om hot, våld och trakasserier där nära 4 000 av Juseks medlemmar besvarat en enkät. Den visar att var femte Jusekmedlem känner sig otrygg i sin yrkesutövning på grund av risk för hot, våld eller trakasserier.

Tre av tio har övervägt att byta jobb eller uppdrag och lika många har förändrat sitt beteende i privatlivet på grund av upplevd oro och utsatthet.

Juseks vision är nolltolerans när det gäller våld, hot och trakasserier. För att nå dit lanserar förbundet en rad förslag till åtgärder. Ett av förslagen går ut på att ”det görs otillåtet att muntligen eller skriftligen uttrycka sig kränkande eller otillbörligt i kontakter med myndigheter, på ett sätt som redan gäller i förhållande till domstolar”.

Läs mer: Mittmedia anmälde aldrig hoten till Arbetsmiljöverket

Jusek vill vidare att myndighetspersoner lättare ska kunna skydda sina personuppgifter i folkbokföringen, att straffen för hot, våld och annan brottslighet mot myndighetspersoner skärps och att det införs en ny brottsrubricering – samhällssabotage. Det ska fånga upp brottsliga angrepp på samma sätt som föreslagits i samband med brott mot utryckningspersonal, så kallat blåljussabotage.

Läs mer: Förebyggande arbete ökade tryggheten

Jusek avslutar debattartikeln i DN så här:

”Vem vill ta ett uppdrag i medborgarnas tjänst om hot och våld är en del av arbetsmiljön? Som fackförbund kan vi tillsammans med arbetsgivare bidra till ett långsiktigt och tryggt arbetsmiljöarbete. På samhällsnivå måste vi genom lagstiftning och regelöversyn markera att alla former av hot och våld mot företrädare för våra demokratiska institutioner är oacceptabelt”.

Mikael Kindbom

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen

Kampen

Arbetsmiljö