Förhoppningar om ny kurs mot trakasserier

2019-09-06 00:00  
Dag Wetterholm är överstyrman på Stena Jutlandica med tre avgångar från Göteborg och lika många från Fredrikshamn. Stena Line är ett av de rederier som skrivit under avsikts­förklaringen om bättre social arbets­miljö i sjöfarten. Foto: Siv Öberg

Ombord. Livet till sjöss är både tunga lyft, långa arbetspass, krävande och familjärt. Många trivs, men sexuella kränkningar är fortfarande ett problem. Det är inte okej att någon ur besättningen kryper ned i någon annans säng efter att man gått och lagt sig, säger en av initiativtagarna till nätverket Lätta ankar.

– Det måste vara nolltolerans. Flera av våra medlemmar har slutat att arbeta på sjön på grund av sexuella trakasserier, säger en representant från Seko. Nu hoppas alla på vårens överenskommelse mot trakasserier i branschen.

Läs alla artiklarna i specialen:

Läs mer: Överstyrman dömd i hovrätten

Läs mer: Sexuella trakasserier säkerhetsrisk till havs

Läs mer: Familjär stämning ombord – på gott och ont

För prenumeranter:

Läs mer: Forskning till sjöss: Två mil per dag under högsäsong

Torbjörn Svensson

Siv Öberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen

Kampen

Arbetsmiljö