Arbetsmiljö

Följ LO:s hearing om döden på jobbet

Karl-Petter Thorwaldsson, LO:s ordförande.
Skyddsombud från Byggnads och Kommunal, berättade om förhållandena på arbetsplatserna: – Det måste komma fler oanmälda inspektioner från Arbetsmiljöverket, sa Karl Paine. – Med visstidsanställningar är det klart att vi inte skriker om arbetsmiljön, sa Elisabeth Antfolk. Till vänster moderatorn Elin Ylvasdotter, från tankesmedjan Tiden.
Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson, S, berättar om regeringens insatser mot dödsolyckor och arbetsplatsolyckor. – Vi behöver ytterligare resurser och kompetens när det gäller Arbetsmiljöverket och samarbete med andra myndigheter. Ska man göra djupare utredningar av de dödsolyckor som sker? Jag tror vi kan lära oss mer av de gånger det gått snett.

Hur stoppar vi döden på jobbet? frågar sig LO och anordnar en hearing med bland andra Ylva Johansson, S, som deltagare i dag, tisdag, med start kl 10.00.

Publicerad

Arbetsmarknadsministern Ylva Johanssons får berätta om sina planer för att minska antalet dödsolyckor, skyddsombud vittna om hur de upplever sin vardag och även fack och arbetsgivare deltar.

Som Arbetarskydd tidigare berättat stoppas inte döden på jobbet trots regeringens nollvision och hundratals miljoner extra till arbetsmiljöpolitiken. Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson, S, har fortsatt förtroende för Arbetsmiljöverkets sätt att arbeta men säger också:

– Ja, jag har förtroende för Arbetsmiljöverket, absolut. Men det har kommit ganska samstämmiga synpunkter från parterna, och det är klart att det lyssnar jag noga på.

18 dödsolyckor hittills i år är det största antalet på över tio år under samma period, enligt Arbetsmiljöverkets statistik. I fjol dog 58 arbetstagare.

Följ LO:s webbsändning här. Den pågår mellan kl 10-12.30.

Deltagare i LO:s hearing

Ylva Johansson, Socialdemokraterna
Karl-Petter Thorwaldsson, LO
Berit Müllerström, LO 
Johan Lindholm, Byggnads
Lenita Granlund, Kommunal
Catharina Elmsäter-Svärd, Sveriges Byggindustrier
Elisabeth Antfolk, Kommunal
Karl Paine, Byggnads
Peter Munck af Rosenschöld, Sveriges Företagshälsor
Alireza Akhondi, Centerpartiet