Arbetsmiljö

Experten: Skyddsombud från eget fack är bäst

Maria Steinberg Foto: Jörgen Appelgren

– Det handlar om att rädda liv. Då måste man vidga sina principer och höja sig över konflikten, säger arbetsmiljöforskaren Maria Steinberg.

Publicerad

Maria Steinberg vid Örebro universitet är jurist och har forskat om skyddsombud och deras rättigheter i mer än 30 år.

– När en stor del av arbetstagarna i hamnarna inte har skyddsombud får de inte de skydd de har rätt till.

Maria Steinberg påpekar att anställda som jobbar i samma företag men är medlemmar i olika fackförbund helst ska representeras av sina egna skyddsombud.

– Skyddsombuden bör helst komma från det fackförbund som arbetstagarna är med i. Förbunden värnar om sina egna medlemmar.

Hon tillägger att man kan fråga sig hur mycket tid och engagemang till exempel Transportarbetareförbundets skyddsombud lägger på en arbetare som är med i Hamnarbetarförbundet.

Arbetsmiljölagen tar inte höjd för den situation som nu uppstått i hamnarna, med ett fack som har kollektivavtal och ett annat utan, men dit en stor del av de anställda hör. Enligt lagtexten är det fackförbundet med kollektivavtal som har rätt att utse skyddsombud. Men enligt Maria Steinberg har inte Arbetsdomstolen ifrågasatt skyddsombud från ett fack utan kollektivavtal, om arbetsgivaren accepterat det. Därför anser hon att det är möjligt för Sveriges Hamnar och Hamnarbetarförbundet att teckna ett avtal som ger skyddsombuden rätt att vara med i skyddsorganisationen.

Hon beklagar att skyddsombuden och arbetsmiljöfrågorna har blivit ett slagträ i hamnkonflikten.

– Det handlar om att rädda liv. Då måste man vidga sina principer och höja sig över konflikten, säger hon.

Läs mer om konflikten på Lag & Avtal: Ny medling i hamnkonflikten