Efter protester – så klassar EU-kommissionen covid-19

2020-06-15 11:35 Calle von Scheele  

CORONAVIRUS. EU kommer att klassa covid-19 i den näst högsta risknivån i direktivet om skydd av arbetstagare mot smitta. Parlamentet ger upp sitt motstånd sedan EU-kommissionen lovat att alla arbetstagare som berörs bland annat ska ha rätt till skriftlig information.

På onsdag denna vecka kommer kommissionen formellt ta beslutet om en klassificering av covid-19 på den näst högsta nivån, klass tre.

EU-kommissionens förslag att klassa coronaviruset bland de näst farligaste smittsamma sjukdomarna har mött hårt motstånd i EU-parlamentet. Eftersom covid-19 varken har botemedel eller vaccin borde den klassas bland de farligaste sjukdomarna i klass fyra, enligt majoriteten i parlamentet.

EU-kommissionen räddade sin syn på klassificeringen efter att sysselsättningskommissionär Nicolas Schmit gjort en brandkårsutryckning till utskottet för sysselsättning och sociala frågor i förra veckan.

I ett mycket skarpt tal till ledamöterna lovade han att lägg till ytterligare skyddsåtgärder till de rekommendationer som redan finns.

– Inget land har vad jag känner till klassificerat covid-19 i nivå fyra.  Medlemsstater som Tyskland, Irland och Sverige samt andra länder som Norge, Australien, Kanada och Storbritannien har valt klass tre, sa Nicolas Schmit också.

Hans gav besked om att alla arbetstagare som berörs ska har rätt till skriftlig information och att kommissionen ska övervaka hur länderna inför corona-klassificeringen.

Läs mer: Facklig EU-kritik: Sätt covid-19 i högsta riskklass

För Sveriges del får kommissionens beslut ingen större betydelse, bedömer Jenny Persson Blom på Arbetsmiljöverket.

− Vi har redan tydliga krav på att arbetsgivaren ska informera arbetstagarna. I föreskrifterna om systematiskt arbetsmiljöarbete, som ska tillämpas på alla arbetsplatser, är det ett grundkrav. Om man bedömer att det finns en risk att smittas av covid-19 ingår det i riskbedömningen som ska vara skriftlig, säger hon. 

Den svenska EU-parlamentarikern Johan Danielsson, socialdemokrat, välkomnar kommissionens tillägg. Tillsammans med den gröna gruppen har parlamentets socialistiska grupp drivit på för en högre klassificering.

Läs mer: Ännu dystrare statistik nästa år

– Kommissionen har lyssnat på vår kritik och bland annat lovat att säkerställa skyldigheten för arbetsgivarna att tillhandahålla skriftlig information trots den lägre klassificeringen, säger han.

Europafacket, ETUC, är inte lika nöjda. I ett uttalande upprepar dess svenske biträdande generalsekreterare Per Hilmersson att en klassificering i högsta riksnivån hade varit bättre. Samtidigt var han nöjd med kommissionens löfte om en översyn av dess strategiska ramverk för hälsa och säkerhet i arbetet. Nicolas Schmit lovade parlamentet att en sådan översyn nu skulle inledas, som en följd av lärdomarna under coronapandemin.

I Sverige klassade Folkhälsomyndigheten coronaviruset i skyddsklass 3 redan i februari.

Carl von Scheele

Calle von Scheele

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Kampen

Arbetsmiljö