Därför stoppas skyddsmasken av Arbetsmiljöverket

2018-10-23 14:17 Lena Gunnars  
Skyddsmask 90 tillverkades första gången 1994 i totalt 700 000 exemplar och har använts av totalförsvaret, som polis och räddningstjänst. Foto: / Aftonbladet / IBL Bildbyrå

Polis, räddningstjänst, ambulans och försvar får inte använda skyddsmask 90. Det slår Arbetsmiljöverket fast genom att avslå MSB:s ansökan om att de nämnda yrkesgrupperna ska få undantas från gällande användarförbud. Anledning: masken saknar CE-märkning enligt EU:s regelverk.

På grund av att masken saknas CE-märkning får den bara användas i krig.

Arbetarskydd har tidigare berättat om Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB:s, ansökan om att blåljus personal skulle få undantas från användarförbudet.

Nyligen kom svaret, efter att Arbetsmiljöverket utrett frågan. Arbetsmiljöverket avslår MSB:s dispensansökan.

MSB varnade i samband med att ansökan lämnades in i våras för att Sveriges krisberedskap kraftigt skulle försämras om blåljuspersonalen skulle nekas att använda maskerna.  På många håll har maskerna använts i väntan på Arbetsmiljöverkets beslut.

Enligt MSB har alla kommuner fått minst 30 masker vardera, men många har fått fler än så. Masken har också delats ut till alla länsstyrelser, till de före detta transportmyndigheterna, Kustbevakningen, Tullverket, ambulanspersonal, poliser och personal i de kommunala räddningstjänsterna.

MSB ville att Arbetsmiljöverket skulle bevilja dispens för de aktuella yrkesgrupperna så att de kan fortsätta använda skyddsmaskerna fram till år 2025. Då beräknas de äldsta maskernas livslängd vara slut och arbetet med att ta fram nästa generations skyddsmasker vara klart.

CE-märkning är oftast ett krav för att få sälja produkter som ska användas som personlig skyddsutrustning. Arbetsgivare får inte anvisa sin personal skyddsutrustning som saknar CE-märkning enligt Arbetsmiljöverkets föreskrifter (AFS 2001:3) om användning av personlig skyddsutrustning.

Nu skriver Arbetsmiljöverket i ett pressmeddelande att arbetsgivare som fortsätter använda maskerna kan få betala vite.

”På marknaden finns CE-märkta skyddsmasker som kan ersätta Skyddsmask 90. Det rimliga är att de aktuella yrkesgruppernas arbetsgivare tar ansvar för sin personal och köper in skyddsmasker som följer dagens krav på säkerhet och hälsa”, skriver Arbetsmiljöverket i ett pressmeddelande.

Henrik Larsson, enhetschef på avdelningen för utveckling av beredskap vid MSB, kommenterar Arbetsmiljöverkets avslag på dispensansökan så här:

– Vi håller på med frågan, men har i nuläget inte bestämt vad vi ska göra härnäst” skriver han till Arbetarskydd.

Lena Gunnars

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen

Kampen