Arbetsmiljöverket: Skyddsmask får användas

2020-03-18 15:28 TT  
Personlig skyddsutrustning som saknar CE-märkning får användas för att skydda personal mot smittrisker vid pandemi Covid-19. Undantaget gäller till den sista december 2020.

CORONAVIRUS. Medarbetare inom sjukvård och räddningstjänst får numera använda en så kallad skyddsmask 90 med tillhörande filter.

Arbetsmiljöverket beslutade på onsdagen att tillfälligt ändra sina regler på säkerhetskrav för personlig skyddsutrustning för att personal ska kunna skydda sig mot coronasmitta. Beslutet kom efter EU-kommissionens rekommendation om att göra undantag från säkerhetskraven för skyddsutrustning som saknar CE-märkning.

Läs mer: Därför stoppas skyddsmasken av Arbetsmiljöverket

"Vi ser positivt på att kommissionen nu har öppnat denna möjlighet, som tidigare inte fanns. Samtidigt blir det då extra viktigt att säkerställa att den skyddsutrustning man använder är säker och lämplig för ändamålet", säger Erna Zelmin-Ekenhem, generaldirektör på Arbetsmiljöverket, i ett pressmeddelande.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Kampen

Arbetsmiljö