Arbetsmiljö

Arbetsmiljöverket: Farliga brister i transportörers arbetsmiljö

Thomas Petersen.

Arbetsmiljöverket stöder skyddsombudets anmälan: Arbetsmiljön är farlig för de som jobbar med utrikes transporter för Kriminalvården. Senast sista augusti ska arbetsgivaren ha genomfört åtgärder.

Publicerad

Som Arbetarskydd tidigare berättat har Thomas Petersen, skyddsombud på Kriminalvården, slagit larm om situationen på nationella transportenhet, NTE, Utrikes.

– I de avtal vi har i dag får vi vilan fullt ut utan inskränkning. Men problemet är att vår arbetsgivare nu börjat tolka gällande avtal väldigt strikt. Arbetsgivaren kallar hem oss från utlandsuppdrag så fort vilan är slut, vid vilken tid som helst på dygnet. Nu ska vi dessutom få ett avtal som inskränker på vår vilotid, berättade Thomas Petersen för Arbetarskydd i februari i år.

Han övervägde vid den tidpunkten skyddsstopp och 6:6a-anmälan efter att ha tagit upp situationen med arbetsgivaren flera gånger.

– Folk mår dåligt på jobbet och orkar inte mer. Då måste jag som skyddsombud agera.

Efter begäran från skyddsombudet genomförde Arbetsmiljöverket en inspektion den 23 april med fokus på arbetstiderna. Efter detta konstaterar myndigheten att det finns brister i arbetsmiljön som kan leda till att någon blir sjuk eller skadar sig.

Nu kräver därför Arbetsmiljöverket att arbetsgivaren agerar. Arbetsmiljöverket vill att Kriminalvården undersöker och bedömer riskerna för ohälsa och olycksfall för transportörerna. Kriminalvården ska också upprätta en skriftlig handlingsplan med tidsangivelser och visa vilka åtgärder som behövs för att arbetspassen inte ska göra de anställda sjuka.

Kriminalvården har nu på sig till den 15 juni att lämna synpunkter. Arbetsmiljöverket överväger att i ett föreläggande kräva att åtgärderna genomförs senast den 30 augusti.