Tre frågor till Thomas Petersen skyddsombud på Kriminalvården...

2019-02-05 10:37 Lena Gunnars  
Thomas Petersen.

(Uppdaterad) Thomas Petersen, skyddsombud på Kriminalvården, som planerar att inom kort larma Arbetsmiljöverket om arbetsmiljön på Kriminalvårdens nationella transportenhet, NTE, Utrikes.

1. Varför?

– Vi anser inte att arbetsgivaren ger oss rätt förutsättningar för att vi ska kunna göra ett bra arbete. Vi har ett krävande arbete med mycket våldsinslag som gör att vi måste vara skärpta och på tå.

2. Vad är kärnfrågan?

– I de avtal vi har i dag får vi vilan fullt ut utan inskränkning. Men problemet är att vår arbetsgivare nu börjat tolka gällande avtal väldigt strikt. Arbetsgivaren kallar hem oss från utlandsuppdrag så fort vilan är slut, vid vilken tid som helst på dygnet. Nu ska vi dessutom få ett avtal som inskränker på vår vilotid.

3. Har arbetsgivaren informerats?

– Nej, inte än. Men jag har tagit upp problemen vid flera olika tillfällen utan att få gehör. Vi håller nu på och söker Arbetsmiljöverket inför att vi vill lägga en så kallad 6:6a-anmälan. Folk mår dåligt på jobbet och orkar inte mer. Då måste jag som skyddsombud agera.

 

Artikeln har uppdaterats för att undvika sammanblandning av begrepp.

Lena Gunnars

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen

Kampen

Arbetsmiljö