Arbetsmiljö

"Arbetsgivarna stoppar huvudet i sanden"

Kommunals förbundsordförande Tobias Baudin, Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro och Läkarförbundets ordförande Heidi Stensmyren. Bildmontage. Foto: Fredrik Sandberg/TT Thomas Johansson/TT Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Ordförandena för fackförbunden inom vårdområdet riktar svidande kritik mot arbetsgivarna inom vården och kräver bättre arbetsvillkor och högre löner.

Publicerad

Runtom i landet vittnar vårdpersonal om odrägliga förhållanden med för få vårdplatser och långa väntetider. Dessutom krisar ekonomin på många håll. Men problembeskrivningarna skiljer sig åt, liksom lösningarna. TT har talat med ordförandena för de tre fackförbunden inom vårdområdet.

Vårdförbundet: Sjuksköterskebrist

Sineva Ribeiro, ordförande i Vårdförbundet, ser vårdens kris som ett tecken på kompetensbrist. Patienter som egentligen redan är färdigbedömda på akutmottagningarna får ligga och vänta i upp till 20 timmar bara för att det inte finns vårdplatser. Det beror i sin tur på bristen på specialistsköterskor, vilket skapar fullkomligt odrägliga arbetsförhållanden, enligt Sineva Ribeiro.

– Våra medlemmar berättar om hur de inte får gå hem, och inte kan hämta sina barn på förskolan.

– Arbetsgivarna säger själva att det är sjuksköterskebristen som orsakar krisen. Det har de inte sagt förut.

Samtidigt är lönerna alldeles för låga, enligt Vårdförbundet. Sineva Ribeiro berättar att deras undersökningar visar på att det skiljer 11 000 kronor mellan en barnmorska och en ingenjör, med ungefär lika långa utbildningar. Då är det inte så konstigt att sjuksköterskorna flyr, säger hon.

– Sjuksköterskor lämnar arbetsgivarna inom kommuner och landsting och går till bemanningsföretag i stället. Om det är brist inom ett område så brukar lönen höjas. Men inte inom vården.

Ändå görs inget åt löner eller arbetsvillkor, tycker hon.

– Arbetsgivarna stoppar huvudet i sanden, säger Sineva Ribeiro.

Läkarförbundet: Primärvårdsreform

Heidi Stensmyren, ordförande i Läkarförbundet, tycker att vårdens största problem är bristen på tillgänglighet och kontinuitet. Framför allt inom primärvården. Om den fungerade bättre skulle fler få sin vård där och inte fylla akutmottagningarnas väntrum.

Men Sverige har alldeles för få allmänläkare, enligt Heidi Stensmyren. Det gör att bland annat de sjuka äldre förs till akuten i stället för att få vård inom primärvården.

– Det blir lätt kritiskt för marginalerna är så små. Men det satsas inte tillräckligt på primärvården.

I region Stockholm säger politikerna att en primärvårdsreform pågår, och det är den som ligger bakom de stora varslen på sjukhusen. Vården ska i stället föras över till primärvården.

– Men de gör saker i fel ordning, säger Stensmyren och påpekar att det saknas 400 allmänläkare bara i Stockholm, och att nära hälften av allmänläkarna funderar på att sluta.

Allmänläkartjänster inom primärvården inrättas inte, och nyutbildade läkare får inte göra sin AT-tjänstgöring.

–  Vi måste ha en primärvårdsreform. När hade vi en reform inom välfärden senast? Regionerna klarar inte sitt uppdrag. Här behöver staten ta sitt ansvar, säger Heidi Stensmyren.

Kommunal: Äldrevården

Tobias Baudin, ordförande i Kommunal, tycker att vårdens problem är ett tecken på samhällets oförmåga att se hur olika system hänger ihop.

– Sjukvårdens problem är att köerna är för långa och att det är överbeläggningar. Men där tror vi att äldreomsorgen kan lösa knuten. Nu får multisjuka äldre åka till akuten, men de borde få bättre vård hemma, så de inte belastar akuten.

Hans recept på lösning, i alla fall som en del av den, är att satsa mer på äldrevården.

– Vi delar Läkarförbundets uppfattning att det behövs en rejäl primärvårdsreform.

Arbetsfördelningen inom vården behöver också förändras, tycker han.

– Vi tror också att det finns en stor outnyttjad potential i undersköterskorna. De kan göra mycket mer. Vi vill se krafttag och låta dem få mer utbildning, säger Tobias Baudin.