Arbetsmiljö

Arbetarskydds läsare om delade turer: ”Rena stenåldern”

Marta Szebehely, professor i socialt arbete vid Stockholms universitet. Foto: Johan Engman / TT-Bild

”Avskaffa det nu, äldreomsorgen är tung nog ändå och mer personal måste anställas”. Här är några av Arbetarskydds läsares kommentarer på Facebook efter intervjun med Marta Szebehely, professor i socialt arbete vid Stockholms universitet. Hon anser att det är ett rimligt krav att slippa delade turer.

Publicerad

Marta Szebehely har tillsammans med två medarbetare forskat om hur arbetsvillkoren i äldreomsorgen förändrats mellan 2005 och 2015.

Hon anser att arbete med delade turer är svårt att anpassa till ett socialt liv. Det gäller också den typ av scheman som dominerar inom äldreomsorgen, att de som arbetar ibland arbetar kväll, ibland dag, ibland helg, ibland vardag.

Och hon får medhåll av Arbetarskydds följare på Facebook. Här är ett urval.

”Jobbade delade turer på slutet av 80 talet. Man var ju helt slutkörd efter ett sånt pass. Rena stenåldern att det finns kvar.”

”Att ta bort delade turer utan att öka personaltätheten leder till antingen färre personal på morgonen eller kvällen då det är mycket att göra eller jobba varannan helg...
Då väljer nog många att ha delade turer istället. Vill man ta bort de "på riktigt" måste det in mer personal!”

”Yngre generationen förstår inte vad det innebär att ha delad tur. Jag har försökt förklara nackdelen men en del vill icke höra att arbetet kommer att ta mer tid av deras liv. Jag själv har haft delade turer det var de sämsta arbetstider. Hoppas att detta inte sätts i bruk igen. Glad pensionär.”

”Förskolepersonal har också delad tur då möten/fortbildning ofta läggs på kvällstid . Man får komma tillbaka efter avklarad arbetsdag.”

”Delade turer är det dummaste dom kommit på. Äldreomsorgen är tungt nog ändå. Med tunga lyft och ofta dålig bemanning. Då ska man jobba när det är som tyngst. Med alla som ska upp och kläs på. Sen när det är lite lugnare så har man ledigt några timmar. En del har läng resväg hem. Så dom får sitta kvar på jobbet. Det är inte ledig tid som gåt att utnyttja. Oförskämt att ge ultimatum om att jobba varannan helg istället.”

”Stoppa det nu! Det är en ren och skär skymf! Har tyckt det alltsedan jag mötte detta fenomen när mor hade hemtjänst och när jag översatte artiklar om detta inom fältet socialt arbete vid Karlstads universitet. Läser inte kommuner forskningsrapporter? Det har gått år sedan dessa studier publicerades.”

Läsarnas kommentarer på Arbetarskydds Facebooksida.