Ännu osäkert läge kring kränkningar

2020-01-17 00:00 Calle von Scheele  
Under 2018 anmäldes totalt cirka 8 900 arbetssjukdomar till Försäkringskassan. I en av tio av anmälningarna, cirka 1 000, har kränkande sär­behandling, som kränkning, mobbning, trakasserier eller utfrysning, uppgetts som orsak. Foto: Lightspring

Lägeskoll. Det har snart gått fyra år sedan föreskriften för kränkande särbehandling försvann och föreskriften för organisatorisk och social arbetsmiljö, osan, tog vid. När Arbetarskydd frågar experter, fackliga och arbetsgivarföreträdare anser de att begreppen fortfarande är svåra.

Vem som ska göra utredningar och hur de ska göras är ännu oklart.En expert varnar för att en dåligt gjord utredning skulle kunna vara ett brott.Vetlanda kommun gjorde, stick i stäv med expertisens råd, en egen utredning när larmet om chefens kränkningar kom.

Så hanterade Vetlanda chefens kränkningar: 

Läs mer: ”Vi har rutiner för hur vi utreder fall”

Calle von Scheele

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Kampen

Arbetsmiljö