Anmälningar om vårdens arbetsmiljö ökar

2020-02-24 09:37 TT  

Arbetsmiljöverket har under de senaste åren fått en ökad andel ärenden om arbetsmiljöproblem inom vård och omsorg. Till stor del gäller det missnöje med ökad arbetsbelastning och mer slimmade scheman, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

För fem år sedan, 2015, kom ett av fem ärenden om brister i arbetsmiljön från vårdsektorn. Den siffran har för varje år successivt stigit och för 2019 gällde 200 ärenden, eller vart tredje fall, problem inom branschen vård och omsorg.

Läs mer: ”Arbetsmiljöverket kan inte förstatliga sjukhus”

En anledning till de ökade siffrorna är ökad arbetsbelastning, mer stress och mer slimmade scheman. En annan är att anmälningsbenägenheten ökat inom de kvinnodominerande yrkena.

– Skyddsombuden inom skola, vård och omsorg har tuffat till sig, säger forskaren Maria Steinberg, docent i arbetsmiljörätt vid Örebro universitet, till Ekot.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen

Kampen