400 anmälningar om hot och våld på skola

2019-06-13 13:42 Lena Gunnars  

Huvudskyddsombudet på Vivallaskolan i Örebro larmar om en kraftigt försämrad arbetsmiljö. Lärarna har dokumenterat runt 400 händelser med inslag om hot och våld de senaste månaderna, skriver skyddsombudet i en 6:6a-anmälan till Arbetsmiljöverket. 

Huvudskyddsombudet uppger i anmälan att han inte har fått någon respons på detta från skolledningen. ”Styrning, ledning och stöttning från rektor saknas också. Enligt huvudskyddsombudet är sjukskrivningstalet på skolan mycket högt och det har varit svårt att få in vikarier.

”De problem som beskrivs ovan befarar vi kommer ytterligare att eskalera när skolan står inför det faktum att man drar ner på sex heltidstjänster och tar bort andra vuxna i skolan. Bristen på vikarier har bidragit till att lärarna fått en ytterligare ökad arbetsbelastning”, enligt huvudskyddsombudet.

Huvudskyddsombudet larmar därför om att det är mycket stor risk för ohälsa och begär därför att relevanta arbetsmiljöåtgärder enligt arbetsmiljölagens paragraf 6:6 a, vidtas omgående.

Läs mer: Skyddsombudet: Lågaffektivt metod ledde till våldsvåg

Tre huvudskyddsombud från Örebro kommunförening har skrivit under anmälan. De vill bland annat ha svar på vilka åtgärder som vidtas för att: trygga den fysiska arbetsmiljön som uppstår vid hot- och våldsituationer och för att säkra tillsynsplikten för lärare med elever som vägrar närvara på lektionerna. Huvudskyddsombuden vill även se en tydlig prioriteringslista för lärare som får andra arbetsuppgifter utöver sina vanliga, till exempel vid vikariat för andra lärare.

Skyddsombuden efterlyser en långsiktig strategi för att säkra att arbetsmiljön förbättras. 

Lena Gunnars

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen

Kampen