32 Hörbychefer kräver att kommundirektören slutar

2020-10-06 16:54 Tiina Demargne  
Örenäs slott utanför Landskorna. Efter en nakenbadincident under en kommunal konferens kräver sex fackliga organisationer en extern utredning av arbetsmiljön i Hörby kommun. Under konferensen tidigare i september satt några kommunanställda, både män och kvinnor, sent på kvällen i konferensanläggningens pool, då två kommunchefer tog av sig kläderna och hoppade i. Övriga i poolen, som var påklädda, reagerade med att simma iväg. Nu kräver 32 av kommunens chefer kommundirektörens avgång, rapporterar Sydsvenskan. Foto: Johan Nilsson / TT

En majoritet av av Hörby kommuns chefer kräver att kommundirektören Lena Mårtensson Stenudd slutar efter nakenbadskandalen på en chefskonferens. – Folk är livrädda nu. Vi riskerar våra jobb, vi har ingen aning om vad som händer oss härnäst, säger en av cheferna som undertecknat en skrivelse, till Sydsvenskan.

Skrivelsen från de 32 cheferna är, enligt Sydsvenskan, inlämnad till kommunstyrelsen i den skånska kommunen Hörby. Protesterna har sin upprinnelse i en incident, som Arbetarskydd berättat om, under en chefskonferens på Örenäs slott i början av september. Två två chefer ska ha badat nakna. En av cheferna kom enligt uppgifter också med skämt och sexuella inviter som fick medarbetare att ta illa vid sig.

Händelsen väckte stor uppmärksamhet och sex av de lokala facken och skyddsombuden har som Arbetarskydd skrev i går anmält arbetsgivaren Hörby kommun två gånger  till Arbetsmiljöverket. Facken har krävt utredningar med hänvisning till Diskrimineringslag och i senaste anmälan påpekat att arbetsgivaren inte tagit problemen och kraven på allvar.

Läs mer: ”Kommundirektören i Hörby hoppade i galen tunna”

Kommunaldirektören Lena Mårtensson Stenudd tyckte efter den senaste anmälan, på måndagen, att skyddsombuden i Hörby skulle ha vända sig till henne istället för till Arbetsmiljöverket. Hon hänvisade också till den rapport av händelsen som ska komma senast den 8 oktober:

– Vi har en utredning på gång om vad som skett på chefskonferensen på Öresnäs slott. Tills den är klar finns ingen anledning att koppla in Arbetsmiljöverket, sa hon till SVT Nyheter Skåne och fortsätter.

Nu skriver kommuncheferna till kommunstyrelsen att förtroendet är förbrukat för kommundirektören. De kräver en mer omfattande utredning än vad kommundirektören föreslagit med vissa utvalda chefer.

Enligt Sydsvenskan skriver cheferna i Hörby också om tystnadskultur, rädsla för repressalier och utköp av kollegor.

Tiina Demargne

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen

Kampen

Arbetsmiljö