Arbetsmiljö

Stressforskaren: ”Empati kostar på”

Torbjörn Åkerstedt, stressforskare. Foto: Jörgen Appelgren

Människor är väldigt påfrestande. Det är därför så många i så kallade kontaktyrken går in i väggen. Så förklarar stressforskaren Torbjörn Åkerstedt en del av sjukskrivningssiffrorna.

Publicerad

Det är inte bara fråga om att de som jobbar i människoyrken känner empati för sina patienter, klienter, elever, kunder eller vad det kan vara, säger Torbjörn Åkerstedt.

– Det handlar om hur mycket energi man måste lägga in i sitt arbete, med kroppen liksom med hjärnan, för att ständigt vara beredd på vad den andra människan säger.

Man måste förhålla sig till människor, läsa av dem, hålla något slags lämplig interaktiv nivå.

– Det är väldigt påfrestande, eftersom det kräver mycket uppmärksamhet, säger Torbjörn Åkerstedt, senior professor, stress- och sömnforskare på Karolinska institutet och Stockholms universitet.

Läs också - Så får du bukt med stressen:

Empati är bara en aspekt av problemet, säger han.

– Empati innebär att man varvar upp, och det kostar på. Men det kostar också på att interagera med en person som klagar på behandlingen. Mycket av det som socialsekreterare utsätts för är rena okvädinsord från klienter som inte får det de vill ha. Socialsekreterarna blir förtvivlade över att anklagas för något de inte är ansvariga för.

Det är nödvändigt att få tid för återhämtning mellan varje belastning, annars hotar ett tillstånd som heter allostas. Det innebär en uppreglering till en mycket högre stressnivå.

– Den som inte kan gå tillbaka till den normala nivån utan har fastnat på en för hög stressnivå behöver hjälp, framför allt psyko­logisk hjälp, säger Torbjörn Åkerstedt.

Läs också:

Optimal återhämtning är den som kommer på rätt ställe.

– Så länge man kan ta en återhämtningssnutt som man själv har bestämt går det att klara mycket högre ansträngningar.

Men det individuella behovet kan vara svårt att kombinera med ett arbetsschema.

– Inte kan man lagstifta om det heller.

Han säger att vila är bra, men att det inte alltid räcker.

– Om man arbetar väldigt hårt med huvudet verkar det som om det beslutsfattande bränslet tar slut. Det måste man sova bort, eftersom sömnen återställer hjärnan.