Övriga Nyheter

”Låt återhämtningen uppfylla dig totalt”

”Det bästa jag vet är att gå på fotboll och se Hammarbys hemmamatcher, både damer och herrar. Jag älskar att stå i klacken och ge mig hän. Jag går helt upp i matchen, släpper allt i två timmar, det är härligt”, säger Ylva Johansson. Foto: Jörgen Appelgren
Robert Persson Asplund doktorerar på halvtid vid Linköpings universitet. Den andra halvan arbetar han som psykolog på Avonova företagshälso­vård.

STRESS. Människan tål en hel del påfrestningar. Om hon får vila upp sig mellan varven. – Vi måste lära oss att planera in återhämtning och underhålla den, precis som med motion och tandtråd, säger forskaren Robert Persson Asplund.

Publicerad

Internetbaserad beteendeterapi, kbt online, är Robert Persson Asplunds forskningsfält. Han har lett några studier som visar att nätterapi fungerar väl vid stress och lindrig eller måttlig utmattning. Nu ska hans forskargrupp vid Linköpings universitet undersöka om nättera­pi kan användas när den som har drabbats av utmattning ska återgå till arbetet.

En viktig del i internetbehandlingen är återhämtning.

– Det gäller att hitta återhämtning som frikopplar dig från krav och det som stressar dig, säger Robert Persson Asplund.

Det är mer eller mindre svårt, beroende på arbetsuppgifter.

– I yrken där arbetsuppgifterna är mer avgränsade och där det finns tydliga rutiner kring hur och vad du ska göra, är det lättare. I andra yrken, till exempel många tjänstemannayrken, är det svårare, eftersom de är gränsöverskridande; många tjänstemän släpar mentalt med sig arbetsuppgifterna hem.

Robert Persson Asplund jobbar halva veckan som psykolog inom företagshälsovården. Där finns diagnostiska verktyg han kan använda för att ta reda på hur ett helt företag mår. Kanske är det faktorer i organisationen som får medarbetare att må dåligt. Dem vill han hitta liksom de faktorer som ger stöd.

– Hittills har vi varit för koncentrerade på individen. Att med­arbetaren ska vara stress­tålig eller ska kunna hantera sina stressbesvär. Vi behöver arbeta med helheten och göra det systematiskt. Digitala system kan underlätta det arbetet.

Vad gör du för att återhämta dig?

1. Om din återhämtning hjälper dig att släppa tankar på krav i arbetet eller i privatlivet.

2. Om du själv bestämmer över när, vad och hur du ska genomföra din återhämtning.

3. Om du lär dig något nytt och varierar återhämtningen.

4. Om du känner dig mentalt och fysiskt avslappnad av återhämtningen.

Ylva Johansson, arbets­marknadsminister:

– Det bästa jag vet är att gå på fotboll och följa Hammarbys hemmamatcher för både damer och herrar. Jag älskar att stå i klacken och sjunga och ge mig hän. Då kan jag släppa allt i två timmar och gå helt in i matchen. Jag har säsongskort. Och så följer jag Liverpool tillsammans med mina kompisar. Vi går på lokal och ser matcherna.

– Jag joggar och går på gym också.

Kurt Eriksson, tidigare chefs­jurist på Medlings­institutet:

– Nu är jag pensionär och har gott om tid. Jag är inte stressad och var inte det så mycket när jag jobbade fullt heller. Jag tycker att motion har fungerat bra.

– Man kanske känner att man borde gå och lägga sig och vila, men att åka ett par varv i längdspåret på vintern eller cykla på sommaren har varit mitt sätt att varva ned.

Torbjörn Åkerstedt, stressforskare:

– När jag har arbetat för mycket med min hjärna så tittar jag kanske ut genom fönstret. Just nu ser jag blå himmel och träd, det går förbi lite människor och hundar.

Det går bra att titta i taket också, det handlar egentligen bara om att bryta det man håller på med, det är den lättaste formen av återhämtning. Den stora är det sömnen som åstadkommer.

Albin Johansson, elitansvarig Hässel­by SK:

– Det mest avkopplande jag vet efter en dag med mycket fys­isk aktivitet är att komma hem till min sambo och bara sitta i soffan och prata och ta det lugnt eller slötitta på tv. Det händer att jag somnar där.