Arbetsmiljö

Sjuksköterskas död utreds av åklagare

Sjuksköterskan arbetade på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Sjuksköterskan arbetade på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge. Foto: Fredrik Sandberg/TT

CORONAVIRUS. Åklagare ska utreda om en sjuksköterska på Karolinska universitetssjukhuset avled i covid-19 på grund av för dålig skyddsutrustning. Sjuksköterskan som var i 40-årsåldern vårdade smittade patienter och avled hastigt efter att själv ha testats positivt.

Publicerad

Dödsfallet ska utredas av polis och åklagare, uppger Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande. En förundersökning har inletts om misstänkt arbetsmiljöbrott genom vållande till annans död.

"Jag har gett polisen direktiv att bland annat hålla inledande förhör och begära in skriftlig dokumentation. Det finns ingen misstänkt person, vi ska nu ta reda på vad som hänt", säger kammaråklagare Jennie Nordin vid riksenheten för miljö- och arbetsmiljöbrott.

Sjuksköterskan arbetade på sjukhuset i Huddinge med att vårda patienter sjuka i covid-19. Hon testades för viruset tillsammans med annan vårdpersonal den 17 april. Sedan insjuknade hon och avled efter fyra dagar i sitt hem, vilket Aftonbladet rapporterat om.

Skyddsombud på arbetsplatsen anmälde dödsfallet till polisen eftersom de menar att skyddsutrustningen på avdelningen inte lever upp till de krav som Folkhälsomyndigheten ställer.

Dödsfallet utreds som ett arbetsmiljöbrott genom vållande till annans död, vilket är vanligare vid olyckor på byggarbetsplatser eller industrier.