Arbetsmiljö

Bussförarna fick rätt – får avspärrningar

Jönköpings Länstrafik tycker att plexiglas räcker. Men Arbetsmiljöverket gav bussförarna rätt. Nu blir det avspärrningar bakom föraren även i Jönköpings bussar.

Publicerad

Det innebär att busstrafiken kan komma i gång igen efter Kommunals skyddsstopp.

Stadstrafiken i Jönköping stannade vid lunchtid på tisdagen, sedan fackförbundet Kommunal lagt ett skyddsstopp på grund av smittorisken för busschaufförerna.

Efter några timmar kom dock ett positivt besked från Arbetsmiljöverket – Keolis som driver busstrafiken måste se till att den främre delen av bussarna spärras av.

Kan rulla i gång

Det innebär att trafiken kan börja rulla igen framåt kvällen.

– Så fort de får i gång avspärrningarna kommer bussarna i gång en efter en. Så någon gång under kvällen kommer bussarna att rulla i gång igen, säger Michael Lundgren, Kommunals skyddsombud hos bussföretaget Keolis, till P4 Jönköping.

Enligt både Kommunal och Keolis har det varit Jönköpings Länstrafik (JLT) som varit emot en avspärrning inne i bussarna.

Keolis driver busstrafik även i Stockholm, Göteborg, Dalarna och Karlstad. I de områdena är de främre raderna i bussarna avspärrade.

– Som vi ser det är det JLT:s beslut att hålla utrymmet närmast förarna öppet, sade Andris Zvejnieks på Keolis presstjänst till TT tidigare under tisdagen.

Vill ha plexiglas

Carl-Johan Sjöberg, trafikdirektör på Jönköpings Länstrafik, lyfter fram betalningsmöjligheterna som orsak till bolagets inställning.

– Det är betalningen som är den stora knuten i detta. Vi kan inte säga till en grupp invånare att det är gratis att åka när andra som löst biljett i förväg måste betala, säger han.

JLT har i stället föreslagit att plexiglasskivor ska monteras i bussarna, likt dem som de senaste veckorna dykt upp i exempelvis mataffärer.

Jens Bornemann/TT