Arbetsmiljö

Striden fortsätter om industrirobot på scen

Ur Östgötateaterns video på Youtube från repetitionerna. Se filmen via länk i texten.
Ur Östgötateaterns video på Youtube från repetitionerna. Se filmen via länk i texten.

Striden om den industrirobot som Östgötateatern i Norrköping använt på scen fortsätter. Förra året förbjöd Arbetsmiljöverket roboten eftersom de fann den allt för riskfylld att använda.

Publicerad

Arbetarskydd har tidigare berättat om den något udda skådespelaren på Östgötateaterns scen: En industrirobot.

Teatern överklagade till Länsrätten i Linköping – som gav teatern rätt att ha den på scenen.

Nu överklagar i sin tur Arbetsmiljöverket det beslutet till Kammarrätten i Jönköping.

På Östgötateaterns cirkusföreställning ”The last fish” användes industriroboten som artisterna hängde och klängde i under föreställning.

Till dess att Arbetsmiljöverket kom dit och inspekterade i september förra året och fann att den inte var tillräcklig säker och att artisterna kunde skada sig på den. Roboten förbjöds att vara på scen med omedelbar verkan vid ett vite på en kvarts miljon kronor då den ”saknar erforderliga skydd”.

Se video från repetitioner på teatern:

på Youtube

Teaterns ledning lydde, tog bort roboten men överklagade beslutet till Länsrätten.

”Roboten hanteras manuellt av två särskilt instruerade tekniker med tillgång till bland annat nödstopp”, skrev man i överklagandet.

Och Länsrätten gav Östgötateatern rätt. Roboten ”för förflyttning av aktörer” måste undantas från de krav som finns i Arbetsmiljöverkets föreskrifter för maskiner (AFS 2008:3).

Det håller inte Arbetsmiljöverkets jurister med om och överklagar nu till Kammarrätten. Roboten ”förflyttar” inte aktörer.

”I aktuellt fall är det i stället fråga om snabba, höga och tvära kast som arbetstagarna utför med hjälp av maskinen.  Denna typ av agerande på scen utgör en stor risk för medverkande arbetstagare. Robotar som används i detta syfte är därför inte undantagna från kraven i AFS”, skriver Arbetsmiljöverket i sitt överklagande.

Arbetarskydd fortsätter att bevaka ärendet.