Arbetsmiljö

”Alla djur måste riskbedömas”

Orangutanger är en av de omkring 60 djurarter på Borås Djurpark. Foto: ADAM IHSE / TT

Alla djur på Borås djurpark måste riskbedömas. Det kräver Arbetsmiljöverket som vill att det ska göras senast den 20 april. Och djurparken håller med om detta – men förklarar att det kommer att ta tid.

Publicerad

”Då djurparken förfogar över ett sextiotal arter är det ett omfattande arbete med att riskbedöma alla. Därför bedömer vi att den utsatta tiden är för snävt tilltagen. En rimlig tid för att utföra riskbedömningarna bedömer vi vara minst hela 2020”, skriver ledningen för djurparken.

Arter som de anställda går in till regelbundet kommer att prioriteras.

”De farligaste djuren som personalen aldrig går in till finns det skriftliga instruktioner för och riskbedöms sist”, förklarar djurparken.

I föreläggandet framgår också att djurparkens ledning och skyddsombudet – som anmält förhållandena på djurparken till Arbetsmiljöverket - är oense om bufflarnas eventuella farlighet.

”Enligt internt dokument klassas bufflar inte som en risk. Men skyddsombudet anser att de anses som farliga”, skriver verket som därför understryker vikten av att de riskbedöms.

Vid inspektionen reagerade Arbetsmiljöverkets på att rapporterade incidenter och olyckshändelser var ytterst få. Det kan tyda på att Borås djurparks tillbudsrapportering inte fungerar, skriver verket.

Kravet på en total riskbedömning av djuren är kopplat till ett hot om ett vite på 100 000 kronor.