Orsa rovdjurspark anmäls efter björnattacken

2018-03-14 15:41 Jonna Söderqvist  
Den 18-årig djurskötaren dödades under fredagsförmiddagen i samband med en björnattack i Rovdjursparken i Orsa. Foto: TT-Bild

(Uppdaterad) I augusti 2017 dödade en björn en 18-årig djurskötare i Orsa rovdjurspark. Nu lämnar Arbetsmiljöverket en åtalsanmälan om brister i arbetsmiljön till åklagaren.

Den unga djurskötaren, som omkom, var inne i björnarnas storhägn med en nederländsk familj för att placera ut mat åt djuren. Under tiden var de två björnarna flyttade till bakhägnet. Därifrån grävde de sig under stängslet och grävskyddet, och tog sig in till storhägnet och dödade djurskötaren. Familjen lyckades fly över stängslet.

Arbetsmiljöverket har utrett olyckan och fattat beslut om åtalsanmälan. Det betyder att myndigheten uppmanar åklagaren att pröva fallet, eftersom verket anser att det skett brott mot arbetsmiljölagstiftningen.

Åklagare Gunnar Jonasson vill inte uttala sig om innehållet i Arbetsmiljöverkets åtalsanmälan eller utredning och hänvisar till förundersökningssekretessen.

- De innehåller uppgifter som vi kommer att hantera inom förundersökningen. Åtalsanmälan är i linje med undersökningen vi driver, säger kammaråklagare Gunnar Jonasson vid Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål.

Arbetsmiljöföreskrifterna, som är aktuella i den här olyckan är: Systematiskt arbetsmiljöarbete, Arbete med djur, Ensamarbete och Användning av arbetsutrustning.

- Vi hanterar dem i utredningen. Vissa föreskrifter är mer aktuella än andra, men jag vill inte uttala mig mer detaljerat om dem.

Dödsolyckan utreds som grovt arbetsmiljöbrott innefattande vållande till annans död och framkallande av fara för annan.

Har någon delgivits misstanke om brott?

- Jag har inga kommentarer om det i det här läget.

Enligt åklagaren framskrider utredningen i god takt och han uppskattar att den kommer att pågå åtminstone fram till sommaren.

Jonna Söderqvist

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Kampen

Arbetsmiljö