Arbetsmiljö

Chefer i Hörby får gå efter nakenbadet

Två chefer ska lämna – så lyder beskedet från Hörby kommun efter att utredningen om chefernas nakenbad under en konferens nu är klar.

Publicerad

– Den visar att två chefer har badat nakna. Utredningen visar samtidigt att det inte skett något brottsligt. Sammanfattningsvis inga sexuella trakasserier, säger Hörbys kommunalråd Cecilia Bladh in Zito (SD) under en presskonferens på torsdagen och fortsätter:

– Medarbetare ska inte behöva uppleva att en chef klär av sig naken.

En badande chef stannar

Hörby kommun har skakats av en skandal efter att det blivit känt att två höga chefer klädde av sig och hoppade nakna ner i poolen där andra, påklädda medarbetare befann sig. Sedan dess har händelsen under konferensen på Örenäs slott i september utretts av en advokatfirma.

Nu, när utredningen är klar, framgår det att det finns bildbevis på badandet. Resultatet är att en av de nakenbadande cheferna får gå medan den andre får stanna. En av orsakerna är att den sistnämnde i ett tidigt skede bland annat erkänt och bett om ursäkt för tilltaget till medarbetare, uppger Cecilia Bladh in Zito.

Den kritiserade kommundirektören i Hörby, Lena Mårtensson Stenudd, lämnar sitt jobb. Hon har tidigare kritiserats för sin hantering av nakenbadsincidenten, bland annat eftersom hon efteråt i intervjuer uttryckt att det förekommit ett olämpligt beteende vid konferensen, men att saken för kommunens del var utagerad.

Hon blev tillsammans med den biträdande kommundirektören arbetsbefriad redan tidigare i höstas efter att 32 kommunala chefer i ett öppet brev förklarat att de saknar förtroende för henne.

Noll alkohol

Efter nakenbadsincidenten anmälde fackliga organisationer kommunen till Arbetsmiljöverket, som redan tidigare i år hotat Hörby kommun med vite på grund av brister i arbetsmiljöarbetet.

Kommunen inför nu alkoholförbud på konferenser, uppger kommunstyrelsens 1:e vice ordförande Lars-Göran Ritmer (M).

– Vi kommer nu att fortsätta arbetet med att säkerställa en trygg arbetsmiljö för våra medarbetare, säger han.

Anna Karolina Eriksson/TT

Missa inga nyheter - beställ Arbetarskydds kostnadsfria nyhetsbrev