Arbetsmiljö

AV: Förskolepersonal måste skyddas

(Uppdaterad) Förskolepersonal måste kunna skydda sig med munskydd och visir för att undvika coronasmitta, det har Arbetsmiljöverket slagit fast. – Det kan uppstå situationer i omvårdnaden av barnen då personalen måste kunna skyddas, säger sektionschef Ulrika Scholander.

Publicerad

Myndighetens beslut kommer efter att ett skyddsombud på en förskola i Bergs kommun i Jämtland slagit larm om oro för pandemin och hur personalen ska förhålla sig till barn som uppvisar symtom. Verkets beslut, som innebär att arbetsgivaren måste tillhandahålla munskydd och visir till personalen, gäller enbart för den enskilda förskolan, men principen är densamma på alla förskolor i landet.

– Det är viktigt att man har rutiner som fungerar och följer arbetsmiljölagen. Allra helst hoppas vi såklart att det här kan lösas i samverkan med det lokala skyddsombudet, säger Ulrika Scholander.

Hon poängterar att verkets beslut inte innebär att personalen behöver ha skyddsutrustning på sig hela tiden.

– Men vid omvårdnaden av barn som har insjuknat med covid-19-liknande symptom, speciellt de yngre, så kan man behöva komma nära ibland och då är det viktigt att personalen kan känna sig trygg med att inte riskera att bli smittad.

Att myndighetens beslut skulle gå att översätta till andra branscher tar hon för osannolikt, och skulle enbart gälla där man riskerar att komma nära andra och det finns smittorisk.

– På många andra arbetsplatser är det inte nödvändigt att vara nära varandra, det går att organisera arbetet på annat sätt.

Missa inga nyheter - beställ Arbetarskydds kostnadsfria nyhetsbrev