Virusersättning förlängs ytterligare

2020-11-05 17:07 TT  
Bengt Eliasson (L). Foto: Naina Helen Jåma/TT

Personer som inte kan jobba på grund av smittrisk ska kunna få ersättning även under de tre första månaderna nästa år. Det har regeringen och januaripartierna kommit överens om, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

I tisdags lade regeringen fram ett förslag om att antalet dagar berörda kan få ersättning för fördubblas, till 184 dagar i år. Däremot kom det då inget förslag om möjligheten att få ersättning även nästa år.

Efter en överenskommelse mellan Liberalerna, Centerpartiet och regeringen kommer nu alltså möjligheten till ersättning att finnas kvar i ytterligare tre månader.

– Nu kan vi ge besked fram till och med 31 mars. Sedan får vi följa den här pandemin och se om vi behöver förlänga ytterligare, men det får vi återkomma till, säger Bengt Eliasson, Liberalernas talesperson för funktionsfrågor och LSS, till radion.

Läs mer: Skärpta råd i ytterligare tre regioner

Personer som berörs kan sedan den 1 juli få ersättning med 804 kronor per dag före skatt. Det gäller bland annat personer som själva riskerar att bli svårt sjuka av covid-19 och anhöriga till dem samt föräldrar till barn som nyligen har varit allvarligt sjuka.

Kostnaden för förlängningen beräknas enligt Ekot bli 300 miljoner kronor och kommer att avsättas i nästa års första förändringsbudget.

Missa inga nyheter - beställ Arbetarskydds kostnadsfria nyhetsbrev

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen

Kampen

Arbetsmiljö