Arbetsmiljö

Kräver yrkesbevis för byggnadsställningar

Under Arbetsmiljöveckan kommer Byggnads att kontrollera säkerheten på 1 200 byggnadsställningar i Sverige: – Felaktiga byggnadsställningar är en enorm fara för oss byggnadsarbetare.

Publicerad

Satsningen görs av fackförbundet med anledning av de många arbetsplatsolyckor och dödsolyckor som inträffat. Enligt Byggnads har elva byggnadsarbetare omkommit på svenska arbetsplatser under 2019. Fackförbundets lokala och regionala skyddsombud utför kontrollerna under denna vecka.

– Ingen ska dö eller allvarligt skadas av sitt jobb. Felaktiga byggnadsställningar är en enorm fara för oss byggnadsarbetare. Nu kraftsamlar vi för att varje arbetsplats ska vara säker, säger Johan Lindholm, ordförande Byggnads, i ett pressmeddelande.

Byggnads vill införa krav på yrkesbevis för att få uppföra byggnadsställningar.

- I jakten på att dumpa löner och villkor ser vi hur allt fler oseriösa aktörer kommit in i ställningsbranschen. De använder sig av outbildad personal och följer inte säkerhetskraven. Det är vi byggnadsarbetare som får betala med vår hälsa och våra liv. Så kan vi inte ha det, säger Johan Lindholm.

Arbetsmiljöveckan för tredje året

Sedan tre år tillbaka har Byggnads arrangerat Arbetsmiljöveckan vecka 43. Tidigare år har fokus varit kvartsdamm, asbest och vibrationsskador. Denna gång har Byggnads fokus på kontroller avbyggnadsställningar. Skulle en byggnadsställning bedömas utgöra fara för liv och hälsa har skyddsombuden rätt att stoppa arbetet.