Arbetsmiljö

Här är frågorna Ylva Johansson inte vill svara på

Arbetarskydd har sökt arbetsmarknadsminister Ylva Johansson för kommentar angående de uteblivna resurserna till Arbetsmiljöverket, men hon meddelar via sin pressekreterare att hon avböjer. Foto: TT-Bild
Arbetarskydd har sökt arbetsmarknadsminister Ylva Johansson för kommentar angående de uteblivna resurserna till Arbetsmiljöverket, men hon meddelar via sin pressekreterare att hon avböjer. Foto: TT-Bild

I regeringens vårbudget saknas extra resurser till Arbetsmiljöverket och enligt generaldirektören blir det nu tvärnit i verksamheten. Ansvarig minister Ylva Johannsson avböjer kommentarer.

Publicerad

Arbetarskydd har tidigare skrivit om att Arbetsmiljöverket blev utan extra pengar i vårbudgeten, som presenterades förra veckan.

- Det blir en tvärnit i verksamheten, sade Erna Zelmin Ekenhem, generaldirektör för Arbetsmiljöverket, till Arbetarskydd.

- Vi måste minska personalstyrkan. Det innebär färre inspektörer, tillade hon.

Enligt Arbetsmiljöverket behövde myndigheten sammanlagt över 30 miljoner nästa år. En stor del, 10 miljoner, hade behövts för inspektionsverksamheten, som är verkets största uppdrag.

Att Arbetsmiljöverket inte fick pengarna och att antalet inspektörer nu blir färre har väckt starka reaktioner i sociala medier. ”Behövs ju fler!”, ”Trist när de nu äntligen har kommit igång igen efter förra svackan!”, är några av kommentarerna.

Det har också väckts frågor kring hur det här går ihop med till exempel arbetet mot dödsolyckor på jobbet. Det är en fråga som arbetsmarknadsministern Ylva Johansson (S) har lyft upp den här våren.

Arbetarskydd har sökt arbetsmarknadsminister Ylva Johansson för kommentar angående de uteblivna resurserna, men hon meddelar via sin pressekreterare att hon avböjer.

Här är frågorna Arbetarskydd vill ha svar på:

1. Arbetsmiljöverkets generaldirektör säger att de uteblivna pengarna innebär en tvärnit i verksamheten. Hur ser du på det?

2. Antalet inspektörer blir åter färre och Sverige faller allt längre bort från ILO:s rekommendation på cirka 510 inspektörer. Hur kommenterar du det?

3. Hur går det här ihop med nollvisionen mot dödsolyckor i arbetslivet?

4.  Att AV inte fick det äskade anslaget har väckt stor oro bland skyddsombuden. Vad vill du säga dem?

Ministerns pressekreterare Sofia Brändström påpekar per e-post att budgeten för 2019 inte innebar nedskärningar för Arbetsmiljöverket. Pressekreteraren för vidare fram att det under mandatperioden 2014-2018 gjordes omfattande satsningar på arbetsmiljöpolitiken. Bland annat fick Arbetsmiljöverket en permanent höjning av sitt förvaltningsanslag på 113 miljoner kronor och att det gjordes en satsning på 18 miljoner årligen under 2018-2020 för myndighetsgemensam kontroll mot osund konkurrens.