SSAB döms betala 3 miljoner för dödsolycka

2018-11-01 14:13  

En man klämdes till döds mellan en travers och en vägg på SSAB i Luleå för två år sedan. Nu döms företaget att betala 3 miljoner i företagsbot för grovt vållande till annans död.

Den svåra dödsolyckan där en arbetstagare fick sätta livet till inträffade den 23 juni 2016, under en servicekontroll av en traverskran vid SSAB Emeas anläggning i Luleå.

När olyckan inträffade utförde två arbetstagare kontrollen. En av dem avled när han klämdes mellan en väggmonterad serviceplattform och ett plåtskåp som var monterat på traversräcket.

Arbetsmiljöåklagare Christer B. Jarlås ansåg att brottet är grovt. Han hävdade att SSAB Emea AB medvetet tagit risker genom att inte vidta några åtgärder trots flera påpekanden.

Läs mer: Åklagaren kräver 3 miljoner av SSAB för dödsolyckan

Han hänvisade bland annat till att det i flera besiktningsintyg mellan åren 2005 till 2015 stått att plattformen borde ha demonterats. Klämrisken angavs också särskilt. Åklagaren krävde att SSAB skulle betala 3 000 0000 kronor i företagsbot för att personal vid bolaget av oaktsamhet orsakat arbetstagarens död.

Idag kom domen från Luleå Tingsrätt:

"Tingsrätten har funnit att ansvarig personal vid SSAB av oaktsamhet har orsakat Rolf Blomkvists död när de av oaktsamhet åsidosatt vad som ålegat dem enligt arbetsmiljölagen till förebyggande av ohälsa eller olycksfall. Brottet är att bedömas som grovt. Då det står klart att det har begåtts ett arbetsmiljöbrott genom vållande till annans död, grovt brott i SSAB:s näringsverksamhet och tingsrätten även funnit att SSAB inte har gjort vad som skäligen skulle krävas för att förebygga brottslighet, ska SSAB åläggas företagsbot."

Förutom företagsboten på tre miljoner kronor ska SSAB Emea AB betala skadestånd till anhöriga på sammanlagt 62416 kronor.

Domen kan överklagas senast den 22 november.

Tiina Demargne

Karin Nilsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen

Kampen

Arbetsmiljö