Åklagaren kräver 3 miljoner av SSAB för dödsolyckan

2018-10-01 11:35 Lena Gunnars  

En man klämdes till döds mellan en travers och en vägg på SSAB i Luleå för två år sedan. På tisdagen startar huvudförhandlingen i Luleå tingsrätt.

Den svåra dödsolyckan där en arbetstagare fick sätta livet till inträffade den 23 juni 2016, under en servicekontroll av en traverskranvid SSAB Emeas anläggning i Luleå.

När olyckan inträffade utförde två arbetstagare kontrollen. En av dem avled  när han klämdes mellan en väggmonterad serviceplattform och ett plåtskåp som var monterat på traversräcket.

Läs mer: SSAB i Luleå: Arbete på hög höjd förbjuds efter dödsolycka

Arbetsmiljöåklagare Christer B. Jarlås anser att brottet är grovt. Han hävdar att SSAB medvetet tagit risker genom att inte vidta några åtgärder trots flera påpekanden.

I flera besiktningsintyg mellan åren 2005 till 2015 står att plattformen bör demonteras och klämrisken anges särskilt.

Enligt åklagaren hade olyckan kunnat undvikas om bolaget hade gjort en tillräcklig riskbedömning, ställt krav och efterföljt dem.

Åklagaren kräver att SSAB ska betala 3 000 0000 kronor i företagsbot för att personal vid bolaget av oaktsamhet orsakat arbetstagarens död.

Lena Gunnars

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Kampen

Arbetsmiljö