Så tog sig björnen mellan hägnen i Orsa

2017-08-10 15:42 Tiina Demargne  
Orsa Rovdjurspark var, fram till dödsolykan fredag den 4 augusti i år, en av få som tillät att djurvårdarna hade björnar i hägnet bredvid när de gick in i ett tomt hägn. Foto: TT-Bild

Nivåskillnaden mellan de båda hägnen kan ha underlättat för björnen att gräva hålet - trots säkerhetsskyddet under marken. Väl inne i det andra hägnet dödade björnen en 18-årig djurvårdare på Orsa Rovdjurspark.

– Förhägnet ligger lite högre än det stora hägnet, säger arbetsmiljöinspektör Paul Keenan som nu utreder fredagens dödsolycka, till SVT Nyheter Dalarna.

Grävskyddet mellan hägnen går 90 cm under markytan. Trots skyddet tog björnen sig igenom och kom in till det hägn där djurvårdaren befann sig tillsammans med en besökande familj. Familjemedlemmarna lyckades fly över stängsel via en stege.

Arbetsmiljöverket utreder också omständigheten att Orsa Rovdjurspark var en av få som fram till dödsolyckan tillät att djurvårdarna hade björnar i hägnet bredvid när de gick in i ett tomt hägn. Det har Orsa rovdjurspark nu ändrat på, rapporterar SVT:

– Nu har djurskötarna ett tomt hägn mellan sig och björnarna, när skötaren ska gå in i ett hägn, säger Anders Blomqvist, Grönklittsgruppens vd.

Tiina Demargne

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Kampen

Arbetsmiljö