Nordkalkdomen: Företagsboten bland de högsta någonsin

2017-03-02 11:35 Tiina Demargne  
Christer B Jarlås. Foto: Linda Nohrstedt

Tre miljoner kronor i företagsbot. Boten för kalkugnsolyckan är bland de högsta som någonsin har dömts ut i Sverige, skriver nsd.se.

Åklagaren Stig Anderssons yrkade i tingsrätten i Luleå på 3,5 miljoner kronor i företagsbot för Nordkalk. Det blev 3 miljoner.

Hans kollega, Christer B Jarlås, kammaråklagare vid riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål i Östersund, kommenterar domen.

– Det är en av de högsta som har dömts ut, säger Christer B Jarlås, till nsd.se.

Den högsta företagsboten tilldömdes som Arbetarskydd rapporterat Skanska efter en dödsolycka vid broraset på Ådalsbanan 2008 då två byggarbetare dog, två skadades allvarligt och en tredje skadades lindrigt. Då dömdes Skanska till en företagsbot på sex miljoner kronor, skriver tidningen.

Som Arbetarskydd har berättat dömdes Kolmårdens djurpark strax före julen 2016 till företagsbot på 3,5 miljoner kronor sedan en kvinnlig djurskötare dödats i ett varghägn.

Maxbeloppet för en företagsbot är 10 miljoner kronor.

– Jag förstår att många reagerar och tycker att tre miljoner kronor är ingenting. Sett ur det synsättet så är det klart att det inte är det, säger Christer B Jarlås och menar att det ur juridisk synvinkel är det högt.

– Sett till det är den en förhållandevis hög företagsbot. Det är inte många – bara en handfull domar som har den företagsboten vid arbetsmiljöbrott.

Tiina Demargne

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Kampen

Arbetsmiljö