Arbetsmiljöbrott

Gustaf Seppelin Solli: En människa har dött - det måste få konsekvenser

Gustaf Seppelin Solli vittnade om sina skador i rättegången i Luleå tingsrätt i januari, mer än fem år efter olyckan. Foto: Magnus Stenberg
Här stod Gustaf, Johan och deras kollega när kalkugnen fylldes av frätande rök. Illustration: Jonas Askergren

- Jag känner inte så mycket annat än att jag blir lite argare. När företaget har kommit undan så pass lindrigt skulle det ha hållit käft och låtit tiden få ha sin gång, säger Gustaf Seppelin Solli inför torsdagens slutplädering i Hovrätten för Övre Norrland i Umeå.

Publicerad

Gustaf Seppelin Solli och hans familj är på plats när det är slutpläderingar. Ingen av Nordkalks högsta chefer är på plats. Det var företaget som överklagade tingsrättsdomen.

Hovrätten har sedan den 10 april plöjt igenom alla vittnesförhör från tingsrätten. Ingen ny bevisning har tagits fram, så hovrätten utgår från samma material som tingsrätten i sin bedömning .

Tingsrätten slog fast att de skadade arbetarna var inhyrda av Nordkalk och dömde bolaget till en företagsbot på 3 miljoner kronor. Den förra platschefen dömdes till villkorlig dom och 200 dagsböter.

- Tingsrätten kom till en felaktig slutsats när man bedömde att det här rörde sig om ett inhyrningsförhållande. Så fort man gjort det antagandet ligger det till grund för hur man dömer de andra delarna av målet, säger Nordkalks kommunikationschef Eva Feldt.

Därför beslutade bolaget för att överklaga målet. Också den förra platschefen överklagade. Bolaget har hela tiden hävdat att det har handlat om entreprenörsförhållande, vilket också Arbetsmiljöverkets utredning ger stöd för.

- Jag förväntar mig att hovrätten fastställer tingsrättens dom, säger kammaråklagare Stig Andersson vid Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål inför pläderingen.

Kammaråklagare Stig Andersson har genom ett sammanvägt resonemang kommit fram till att det handlar om ett inhyrningsförhållande. Han har till exempel tittat på vem som har hållit med utrustningen, hur betalning skett och vem som kunde påverka arbetet som genomfördes. Sammanlagt är det ett tiotal punkter som har granskats.

- De väsentliga och flertalet punkter talar för att det är inhyrd personal, säger Stig Andersson.

Nordkalk å sin sida fört fram att det arbetat med företagen i flera års tid och att det med det ena företaget hade ett avtal där underhållet av ugnen var outsourcat.

Så Nordkalk hoppas på en friande dom?

- Det blir ju så, eftersom åklagaren har valt att lägga hela ansvaret på Nordkalk. Det är ju det åtalet vi har att ta ställning till.

Nordkalk anser att det är principiellt viktigt att ansvarsfördelningen mellan beställare och entreprenör tydliggörs inför framtiden, eftersom det är vanligt inom industrin.

Kammaråklagare Stig Andersson håller med om att det inte finns många att hitta arbetsmiljödomar för gränsdragningen mellan inhyrd arbetskraft eller entreprenad.

- Varje dom som kommer på det här området har betydelse.

Enligt kammaråklagaren borde arbetsmiljölagstiftningen ses över.

- Arbetsmiljölagstiftningen reglerar gårdagens arbetsmarknad när det gäller utredning av arbetskraft.

Redan då målet mot kom upp i tingsrätten i januari i fjol sade Gustaf Seppelin Solli till Arbetarskydd att det kändes bra att få ett avslut. Ännu får han vänta, men hur länge till är oklart. Målet kan komma att prövas i Högsta domstolen.

Olyckan inträffade 2011

Tisdagen den 1 november, 2011, klockan 23.30 brännskadades sju personer på Nordkalk i Luleå. En av dem, 23-årige Johan Löfroth, avled den 18 december av skadorna han fick.