Kräver 800 000 i företagsbot för elolyckan

2018-10-23 16:00 Karin Nilsson  
Arbetstagaren brännskadades svårt när hon fick ström genom kroppen. Foto: TT-Bild

Hon brännskadades svårt i en elolycka på sitt arbete. Nu kräver åklagaren att arbetsgivaren ska betala 800 000 kronor i företagsbot för arbetsmiljöbrott.

Vid en nätstation på Seskarö i Haparanda kommun den 28 november 2017 brännskadades en arbetstagare svårt när hon fick ström genom kroppen.

Hon hade fått i uppdrag att öppna högspänningsfacket i nätstationen för att göra en kontroll. Hon fick uppgiften trots att hon inte hade tillräckliga kunskaper om riskerna med uppgiften. Det anser kammaråklagare Åse Schoultz vid Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål som stämt arbetsgivaren, Lapplands Elnät i Jokkmokk AB.

Läs mer: Nya uppgifter: ”Allvarliga brister när två dog i elolycka”

Åklagaren anser bland annat att ledande personer inom företaget med ansvar för arbetsmiljön inte tagit reda på om den anställde haft rätt utbildning eller erfarenhet för att klara den riskfyllda uppgiften. Bolaget har därför av oaktsamhet inte gjort vad som krävs enligt arbetsmiljölagen.

Åklagaren kräver att bolaget ska betala 800 000 kronor i företagsbot.

Karin Nilsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Kampen

Arbetsmiljö