Arbetsmiljöbrott

Åklagaren vill ställa kommunchefen till svars för dödsolycka

Kommunens VA-chef hade arbetsmiljöansvaret och ska ställas till ansvar för grovarbetarens död. Det anser kammaråklagare Lotten Loberg som nu överklagar tingsrätten dom.

Publicerad
Väggarna var för raka och jordmassor från gropens sidor rasade över grovarbetaren. Han fick omfattande frakturer på bröstkorgen och flera av hans inre organ skadades svårt. Mannen avled av skadorna. Foto: Arbetsmiljöverket

(Uppdaterad) Kävlinge kommun gav sommaren 2013 företaget Gunnar Nilsson Entreprenad AB i uppdrag att byta ut rör för spillvatten. När en av entreprenadföretagets anställda den 5 september befann sig i en grävd grop, rasade jordmassor från gropens sidor över honom. Han fick omfattande frakturer på bröstkorgen, flera av hans inre organ skadades svårt och han fick inre blödningar. Han avled av skadorna.

Kommunens företrädare som beställde jobbet frikändes av Lunds tingsrätt men företrädaren för entreprenören fälldes för arbetsmiljöbrott.

Tingsrätten konstaterade att arbetsmiljöansvaret var delegerat från dåvarande samhällsbyggnadschefen i kommunen till dåvarande chefen för VA-avdelningen. Dock saknade den chefen tillräcklig kompetens för uppgiften. En straffrättsligt relevant delegation har därför inte gjorts. Åtalet mot VA-chefen ogillades därför av tingsrätten.

Nu överklagar kammaråklagare Lotten Loberg tingsrättens dom. Av överklagandet framgår att åklagaren anser att VA-chefen hade tillräcklig kompetens.

Till skillnad från tingsrätten anser åklagaren att delegationen av arbetsmiljöarbetet var giltig. Hon påpekar att VA-chefen på delegationsblanketten inte har antecknat att han skulle sakna utbildning eller att han haft annan bristande kompetens. Åklagaren konstaterar att VA-chefen inte heller har returnerat arbetsmiljöuppgiften.

Chefen har haft skyddsansvaret men inte utfört de skyldigheter som ålagt honom, påpekar åklagaren och tillägger att oaktsamheten är så klandervärd att den är straffbar.

Överklagandet är ställt till Hovrätten över Skåne och Blekinge.