Åklagaren vill ställa kommunchefen till svars för dödsolycka

2018-01-22 12:27 Karin Nilsson  
Väggarna var för raka och jordmassor från gropens sidor rasade över grovarbetaren. Han fick omfattande frakturer på bröstkorgen och flera av hans inre organ skadades svårt. Mannen avled av skadorna. Foto: Arbetsmiljöverket

Kommunens VA-chef hade arbetsmiljöansvaret och ska ställas till ansvar för grovarbetarens död. Det anser kammaråklagare Lotten Loberg som nu överklagar tingsrätten dom.

(Uppdaterad) Kävlinge kommun gav sommaren 2013 företaget Gunnar Nilsson Entreprenad AB i uppdrag att byta ut rör för spillvatten. När en av entreprenadföretagets anställda den 5 september befann sig i en grävd grop, rasade jordmassor från gropens sidor över honom. Han fick omfattande frakturer på bröstkorgen, flera av hans inre organ skadades svårt och han fick inre blödningar. Han avled av skadorna.

Kommunens företrädare som beställde jobbet frikändes av Lunds tingsrätt men företrädaren för entreprenören fälldes för arbetsmiljöbrott.

Läs mer: Entreprenör fälls för dödsolycka i grop

Tingsrätten konstaterade att arbetsmiljöansvaret var delegerat från dåvarande samhällsbyggnadschefen i kommunen till dåvarande chefen för VA-avdelningen. Dock saknade den chefen tillräcklig kompetens för uppgiften. En straffrättsligt relevant delegation har därför inte gjorts. Åtalet mot VA-chefen ogillades därför av tingsrätten.

Nu överklagar kammaråklagare Lotten Loberg tingsrättens dom. Av överklagandet framgår att åklagaren anser att VA-chefen hade tillräcklig kompetens.

Till skillnad från tingsrätten anser åklagaren att delegationen av arbetsmiljöarbetet var giltig. Hon påpekar att VA-chefen på delegationsblanketten inte har antecknat att han skulle sakna utbildning eller att han haft annan bristande kompetens. Åklagaren konstaterar att VA-chefen inte heller har returnerat arbetsmiljöuppgiften.

Chefen har haft skyddsansvaret men inte utfört de skyldigheter som ålagt honom, påpekar åklagaren och tillägger att oaktsamheten är så klandervärd att den är straffbar.

Överklagandet är ställt till Hovrätten över Skåne och Blekinge.

Karin Nilsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Kampen

Arbetsmiljö