Arbetsskador

Dubbla vakter ska skydda akutens personal

Skyddsombudet stoppade i februari ensamarbetet. Nu ska alltid dubbla ordningsvakter på akutmottagningen vid Malmö sjukhus skydda vårdpersonalen från hot och våld.

Publicerad

Skyddsombud för sjuksköterskorna på akutavdelningen, Elin Rutqvist, välkomnar Arbetsmiljöverkets besked om dubbla vakter.
– Men vårt största arbetsmiljöproblem är stress och underbemanning, säger hon till Sydsvenskan.

Skyddsombudet, som stoppade bevakningsföretaget G4S´ arbete vid Malmö akutmottagning, skrev i sin anmälan till Arbetsmiljöverket i februari i år:

”Vi har haft kända gäng som kommer dit. Väntetiderna är långa och då blir stämningen lätt aggressiv. Påverkade och psykiskt sjuka människor hanterar vi dagligen. På helgerna har polisen mycket att göra vilket betyder att vi har svårare att få assistans. Detta stopp har jag lagt då det inte är en fråga om utan när det kommer att inträffa en allvarlig incident.”

Skyddsombudet berättade också att det blivit vanligt att personalen blir filmade av allmänheten och tycker att det är påfrestande att hela tiden bli bedömd av allmänheten och personalen.

Senare samma månad gjorde Arbetsmiljöverket en inspektion och fann att situationen var mycket utsatt, skriver Sydsvenskan.

"Flera allvarliga incidenter med mycket hotfulla situationer samt våld har inträffat mot ensam ordningsvakt på akutmottagningen", skrev Arbetsmiljöverket i sitt beslut och hotade med böter på 50 000 kronor om inte ensamarbetet upphörde.