Viktigt att söka ersättning på rätt sätt

2013-03-24 23:00 Birgitta Ländin  

Andreas Nilsson var med i facket. Därför fick han hjälp genom Byggnads för att få ersättning från Försäkringskassan och andra försäkringar när han blev skadad.

– Det är något av en djungel, säger försäkrings­juristen Jörgen Nilsson på LO-TCO Rättsskydd, som bistått Andreas.

Andreas Nilsson har fått:

 • Arbetsskadeersättning från Försäkringskassan
 •  
 • Omskolningslivränta från Försäkringskassan
 • Bidrag till handikappanpassad bil från Försäkringskassan
 •  
 • Kompletterande inkomstförlust samt kostnadsersättning från Afa Trygghetsförsäkring
 • Ersättning för sveda och värk från Afa Trygghetsförsäkring

 • Ersättning för lyte och men från Afa Trygghetsförsäkring

I och med att Andreas får omskolningslivränta är förhoppningen att han senare ska kunna få ett arbete han klarar av med beaktande av hans skada. Om han får ett bra jobb med en bra lön med sin nya utbildning kommer han inte längre få livränta

- Det är ju själva tanken med arbetsskadelivränta eller omskolningslivränta, att den ska kompensera för att du som skadad inte kan tjäna lika mycket som du skulle ha gjort om du inte hade skadat dig, säger Jörgen Nilsson.

Bidraget till en handikappanpassad bil som Andreas fick är ovanligt. Det förutsätter att man både kan återgå i arbete och att man kan köra bilen själv. Man måste också skjuta till pengar till bilen själv, och det bidrag Försäkringskassan beslutat om måste utnyttjas inom ett halvår.

I Andreas fall friades arbetsgivaren av en oenig hovrätt från ansvar för arbetsmiljöbrott. När en arbetsgivare blir dömd kan det ibland finnas möjlighet att få skadestånd för den som skadats.

Tre råd till arbetsskadade

Försäkringsjuristen Jörgen Nilssons råd till den som drabbas av en arbetsskada:

 1. Spara alla originalkvitton på kostnader som på något sätt hänger ihop med din skada. Gör det även om du först får beskedet att du inte har rätt till någon ersättning. Det beskedet kan ändras senare och då är det mycket krångligt om kvittona inte finns kvar.
 2. Lyssna på vad Försäkringskassan säger. Om du varit sjukskriven länge och Försäkringskassan anser att du kan återgå i arbete – gör ett försök. Anmäl dig på Arbetsförmedlingen om du inte har ett jobb du kan gå tillbaka till. Förut kunde mycket långa sjukskrivningar accepteras, det gör inte kassan i dag. Den som väljer att inte visa sin goda vilja blir nollklassad, och kommer att vara det även om det därefter skulle dyka upp en ny sjukdom som annars hade gett rätt till ersättning.
 3. Var aktiv i din egen rehabilitering, det har du allt att vinna på.

Birgitta Ländin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen

Arbetsmiljö