”Vi jobbar som galningar”

2014-09-14 23:00 Elinor Torp  

FÖRTIDSPENSION. Unga deprimerade män bekymrar arbetsmiljöforskarna i Finland. De dricker och försvinner ut ur arbetslivet, konstaterar professorer vid grannlandets Arbetshälsoinstitut.

Professorn i hälsopolitik Ilkka Vohlonen har räknat ut att Finland förlorar 14,5 miljarder euro årligen när människor försvinner från arbetslivet på grund av alkoholen.

– Det är cirka en fjärdedel av statens budget, påpekar Arbetshälsoinstitutets generaldirektör Harri Vainio i Hufvudstadsbladet.

Det är de unga männen, 25 till 40 år, som faller ur arbetslivet alldeles för tidigt på grund av alkoholism och depressioner, visar forskarna på Arbetshälsoinstitutet i Finland. Tusentals unga män förtidspensioneras varje år. I Sverige ligger fokus i stället på kvinnor inom offentlig sektor som drabbas av utmattningssyndrom och blir långtidssjukskrivna. En annan skillnad från Sverige är att deltid knappt existerar, men eftersträvas av forskarna.

– I Finland jobbar vi som galningar. Sedan dör vi, säger Arbetshälsoinstitutets kommunikationschef Kristiina Kulha.

Forskarna i Finland ser ett samband mellan förtidspensioneringarna och arbetstiden.

I dag ligger den finska pensionsåldern på 60,9 år.

Arbetshälsoinstitutet i Finland har ett tydligt uppdrag från politikerna: hitta lösningar så att människor kan jobba längre.

Finlands arbetsmiljöforskning

• Finland har kvar sitt Arbetshälsoinstitut med cirka 700 anställda.

• Verksamheten finansieras till 55 procent med statsbidrag och 45 procent med egna intäkter.

• Deprimerade unga män som dricker för mycket är myndighetens största utmaning.

Elinor Torp

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen

Arbetsmiljö