”Vi bör inte ta i pengar”

2020-05-15 00:00  
Många skyddsstopp har lagts inom äldreomsorgen. Här hjälper en undersköterska en boende på ett vård- och omsorgsboende i Stockholm – de förekommer inte bland exemplen nedan. Foto: Henrik Montgomery/TT

Ett skyddsombud har rätt att avbryta arbetet om det finns både en omedelbar och en allvarlig fara för arbetstagares liv eller hälsa, enligt arbetsmiljölagen. Här är några av de skyddsombudsstopp som lades under perioden mars till april under våren.

Exemplen är hämtade ur Arbetar­skydds nyhetsbrev Senaste nytt om arbetsmiljö.

”Hur ska vi ta hand om de som dör av covid-19?”

Allt arbete som görs med kortare avstånd än en meter till vård­tagarna på Åkershems särskilda boende i Borlänge skyddsstoppas. Boendet har 93 lägenheter. Det finns inga riktlinjer för hur arbetet ska utföras när anställda tar hand om boenden som avlidit av covid-19, enligt skydds­om­budet.

”Personalen tar en hög risk genom att arbeta med skyddsutrustning som inte ­håller kraven för smittan.”

Oenighet om munskydd

Kommunals huvudskyddsombud stoppade arbetet på Serafens vård- och omsorgs­boende på Kungsholmen i Stockholm. Skyddsstoppet gällde allt arbete där det fanns risk för exponering av konstaterad smitta närmare än en meters avstånd. Skyddsombudet ansåg till skillnad från arbetsgivaren att munskydd är nödvändigt även om man har visir.

Covid-19 stoppar transporter

Kriminalvårdens transporter av personer i minibussar stoppas, eftersom avståndet till dessa och personalen är mindre än en meter. Stoppet gäller så länge avståndet inte görs längre. Skyddsombudet för fram att det korta avståndet kan innebära en risk för smittspridning av covid-19.

Stäng främre dörrarna!

Fler skyddsombud kräver att de främre dörrarna på bussar stängs för påstigning och att sittplatserna längst fram nära chauffören stängs av. Åtgärderna krävs för att minska smittrisken. Det krävde bland andra skyddsombudet på Flexbuss, vars bussar går i linjetrafik i Gislaved, Karlsson Buss i Vagge­ryd och Värna­mo, och Svealandstrafiken i Väster­ås.

Corona stoppar polisens alkotest

Polisen i Bergslagen ska inte göra alkotester av bilförare på grund av risken att smittas av ­corona. Det är oförsvarligt att i onödan ägna sig åt spridning av en smitta som är potentiellt dödlig, anser skyddsombudet. ”Man kan utan problem styra över arbetet till att kontrollera hastighet och fordon utan att blåsa varje förare som stoppas.”

Slut på hantering av kontanter i bussar

All kontanthantering stoppade på VS Perssons Bussar i Bollnäs, Söderhamn, Sandviken, Valbo och Östhammar på grund av risk för corona­smitta. ”Vi bör inte ta i pengar för viruset lever kvar på föremål ända upp till nio dagar”, skriver skyddsombudet.

Flest skyddsstopp i vården

74 skyddsombudsstopp på grund av smitta har inkommit till Arbets­miljö­verket från 1 februari till 28 april 2020.

Vård och omsorg, sociala tjänster: 46

Transport och magasi­nering: 14

Offentlig förvaltning och försvar: 11

Andra: 3

Källa: Arbetsmiljöverket.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Arbetsmiljö