Vem utser skyddsombud?

2013-05-19 23:00 Elisabet Örnerborg  

EXPERTFRÅGA: Vad är det för skillnad mellan att vara skyddsombud utsedd av facket och att vara skyddsombud utan att ha fackets stöd?

EXPERTSVAR:

Mats Palm, huvudskyddsombud vid ett verkstadsföretag:

– Skyddsombud ska utses av den lokala fackliga organisationen. Finns ingen klubb är det medlemmarna på arbetsplatsen som utser. Är det en mycket liten arbetsplats utan facklig organisation är det ibland bäst att inte utse någon alls, tills man har en facklig organisation. Regionala skyddsombud har då ansvaret att bedriva tillsynen av arbetsmiljön.

Skyddsombud som inte har ett fack i ryggen saknar möjlighet till utbildningar, råd i svåra ärenden och möjlighet till samverkan inom sin roll. Utan koppling till ett fack riskerar man att bli arbetsgivarens alibi i arbetsmiljöfrågor.

Eva Kovar, jurist på Svenskt Näringsliv:

– Uppgiften är densamma. Skyddsombudet ska verka för en bra arbetsmiljö såväl för organiserade som oorganiserade. Oavsett om ombudet utsetts av facket eller av arbetstagarna har ombudet rätt att stoppa arbetet, ledighet för uppdraget med bibehållen lön, rätt till information och rätt att förbjuda hindrande eller försämrade villkor.

Är skyddsombudet valt av ett lokalt kollektivavtalsbundet fack omfattas ombudet dessutom av förtroendemannalagen och betraktas som facklig företrädare i arbetsmiljöfrågor. Vid neddragning har då ombudet företrädesrätt till fortsatt arbete.

Maria Steinberg, forskare i arbetsmiljörätt vid Örebro universitet:

– Det är väsentlig skillnad om en person är utsedd av facket eller inte. En person utsedd av facket har en mycket större trygghet, när det gäller skydd mot omplaceringar, uppsägningar, möjlighet att få utbildning samt att få skadestånd om de inte får delta i planeringen till exempel.

I de fall där det finns flera fackliga organisationer inblandade på arbetsplatsen är det i första hand den organisation som har kollektivavtal med arbetsgivaren som ska utse skyddsombud.

Facket har mycket större ekonomiska och juridiska resurser att stötta ett skyddsombud som råkat illa ut.

Elisabet Örnerborg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen