Vd frias för drunkningsolyckan

2013-01-27 23:00 Ann Norrby  

Chefen borde ha sett till att en sjövan person körde skogsarbetarnas båt. Men det är inte säkert att det hade förhindrat olyckan där två drunknade, anser tingsrätten.

De fyra i arbetslaget gav sig av från Ridön halv åtta en höstmorgon. Den som skulle köra båten tyckte inte att det blåste för mycket för att ta sig över till fastlandet. Men när de hade passerat mellan två öar hade de inte längre lä. Vågorna gick höga och slog in över fören. Det gick inte att vända tillbaka. De fyra tog sig ur styrhytten och hamnade i vattnet. Båten sjönk snabbt.

Ingen ombord hade flytväst på sig. Två drunknade. De andra två lyckades simma till den obebodda ön Stora Sandskär som de just passerat. Räddningstjänsten hämtade dem där.

Arbetslaget var på Ridön söder om Västerås för att röja skog. Tre av dem var anställda av Finnerödja Skogstjänst. Den fjärde skulle laga mat åt dem och hjälpa dem att sköta hans skogsmaskin.

Åklagaren: Vd:n borde ha riskbedömt båttransporten och sett till att någon med tillräcklig sjövana körde båten. Direktören utsatte hela arbetslaget för livsfara och orsakade dödsfallen.

Finnerödja Skogstjänst ska betala 1 500 000 kronor i företagsbot.

Vd: Han har inte begått arbetsmiljöbrott. Det inträffade var en olyckshändelse.

Tingsrätten: Båttransporten skulle ha riskbedömts av vd:n. Han borde också ha utsett en person med sjövana att köra båten. Genom att inte göra det var han oaktsam.

Det är dock inte säkert att en sjövan person hade kunnat undvika olyckan i det hårda vädret. Det framgår av vad en anställd på Räddningstjänsten och en från Sjöräddningssällskapet uttalat. De visste inte hur de själva skulle ha handlat i en liknande situation.

Det saknas särskilda föreskrifter för båttransporter och regler för vilken kompetens som krävs för att köra en båt som den sjunkna. Den som körde vid olyckan hade kört båten mellan Ridön och fastlandet fyra-fem gånger utan problem.

Sambandet mellan direktörens oaktsamhet och olyckan är inte bevisat.

Domslut: Vd:n frikänns och därmed faller också kravet på företagsbot.

Domen: 14 december 2012, Västmanlands tingsrätt, mål B 94-12.

Offrets bror berättar

– Att ingen ska stå till svars för olyckan är fel, säger Anders Malm, storebror till 19-åringen som var den ene som drunknade.

– Det framgår tydligt av domen att arbetsgivaren brustit kraftigt mot sitt ansvar. Om det inte blir något mer av det här är det slöseri med skattepengar att domstolen har engagerat sig, säger Anders Malm.

Han anser att en van båtförare hade vänt fortare och att det finns ett samband mellan olyckan och att arbetsgivaren inte levt upp till arbetsmiljölagen.

Ann Norrby

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Arbetsmiljö